IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Uklaniće se i četiri preostala radioaktivna gromobrana…

Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo je naloženo uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana do kraja maja 2014. godine, a taj posao je trebalo da finansiraju stanari stambenih zgrada…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, vijesti, 07: 51…  NOVI PAZAR: Uklaniće se i četiri preostala radioaktivna gromobrana…

Radioaktivni gromobrani sa četiri stambene zgrade u centru Novog Pazara biće uklonjeni do kraja godine, a na njihovom mjestu postavljeni novi, rečeno je danas radiju Sto plus u lokalnoj samoupravi.

Gradska uprava raspisala je tender za izbor kompanije koja će izvršiti demontažu radioaktivnih gromobrana na bezbijedan i siguran način, transportovati ih do i uskladištiti u “Nuklearnim objektima Srbije”, a potom i umjesto uklonjenih ugraditi nove gromobrane.

Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo je naloženo uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana do kraja maja 2014. godine, a taj posao je trebalo da finansiraju stanari stambenih zgrada.

Umjesto njih, tu obavezu je na sebe preuzela lokalna samouprava, a prema procjenama posao uklanjanja radioaktivnih i postavljanja četiri nova gromobrana koštaće oko 1,4 miliona dinara.

Član Gradskog veća Novog Pazara Esad Fazlić kazao je da gromobrani koji će uskoro biti demontirani ne predstavljaju opasnost po žitelje ovog grada, da se redovno prati njihovo stanje, kao i da nisu oštećeni.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: ODLAZAK LEGENDE

“Gromobrani u uspravnom položaju, u kojem se ova četiri nalaze od momenta kada su postavljeni, nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno, kada noseće sajle popuste ili kada neovlašćena ili nestručna lica dodju u dodir sa radioaktivnim materijalom”, istakao je Fazlić...

http://iBalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši