IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAKO ŽIVE NJEMAČKI PENZIONERI: Rudolfa, zatekli u stanu i nevjericu, e sad vi idite od kuće… (foto)

ONI MOGU Izaći ponekad, i sjesti u kafić, popiti kafu i uz to pojesti kolač…

MINHEN: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak, vijesti, 08: 55…   KAKO ŽIVE NJEMAČKI PENZIONERI: Rudolfa, zatekli u stanu i nevjericu, e sad vi idite od kuće…

Hans i njegova žena imaju tek za pokrivanje osnovnih potreba – za hranu, režije i osiguranja.

Kako žive njemački penzioneri koji su radili čitavog života, a onda nemaju novca za novu odeću ili izlazak na kafu?

“Dojče vele” je posetio jedan bračni par koji živi na granici siromaštva. Da li je spas u osnovnoj penziji?

Izaći ponekad, sesti u kafić, popiti kafu i uz to pojesti kolač… To mu nedostaje, kaže Hans Rudolf. Dok je bio mlađi i radio nije mogao ni da pomisli da bi jednog dana odlazak u kafić mogao za njega da postane luksuz koji sebi ne može da priušti.

Ali otkako je u penziji, taj 77-godišnjak svoje vreme uglavnom provodi kod kuće sa suprugom. Sa skromnim čipkastim zavesama na prozorima i još skromnijim dvosedom sa kariranom presvlakom njihov stan u Bonu dijeluje kao tipičan mali stan nemačkih penzionera.

Njih dvoje imaju tek za pokrivanje osnovnih potreba – za hranu, režije i osiguranja.

“Moja supruga je imala operaciju na glavi i više ne jede toliko kao ranije”, kaže Rudolf.

A i ja sam imao neke operacije i sada manje jedem. Tako uspevamo da sastavimo kraj s krajem”, dodaje Rudolf.

Posao odmah nakon završene škole

Hans Rudolf ima mesečnu penziju 335 eura. To je otprilike trećina onoga što u Njemačkoj važi kao granica siromaštva. A radio je čitavog života. Prvi posao, odmah nakon škole, pronašao je u jednoj banci. Kasnije je radio kao taksista i kao domar. Kada je sa 65 godina otišao u penziju, odmah je podnio zahtjev i za dodatnom socijalnom pomoći. To je takozvano “osnovno osiguranje” (Grundsicherung).

To su davanja kojima njemačka država pokriva razliku između stvarnog iznosa penzije i zakonski određenog minimalnog iznosa socijalne pomoći (Mindestsicherung). Taj minimalan iznos stoji na raspolaganju svakom građaninu Njemačke, bez obzira na to da li je i koliko uplaćivao u njemačke socijalne sisteme ili nije.

Čitaj još:   UŽAS- Ruska vojska bombardovala dječju bolnicu i porodilište: Zelenski poručio- "Djeca su pod ruševinama, Zvjerstvo!" (foto, video)

Od tada socijalna služba plaća najamninu za dvosobni stan bračnog para. Uz to, njih dvoje dobijaju još 300 eura za režije, prije svega za struju i grejanje.

Taj bračni par nije jedini u takvoj situaciji. Prema podacima njemačkog Instituta za istraživanje privrede (DIW), gotovo 17 odsto penzionera koji su nekada radili kao državni službenici ugroženo je siromaštvom. U jednoj studiji objavljenoj sredinom ove godine autori procenjuju da bi se u sledećih 20 godina njihov udeo mogao da se poveća na 21,6 odsto.

Uprkos svemu tome, Hans Rudolf je srećan što nije, poput mnogih drugih penzionera u Njemačkoj, upućen na narodne kuhinje. Ali i on se ponekad obrati humanitarnim organizacijama, recimo kad mu treba nešto odeće ili nešto za kuću što od svojih primanja ne može da kupi.

Najvažnije mu je, međutim, da on i njegova supruga ne žive izolovano od sveta. Oni imaju decu, unuke i praunuke koji ih često posećuju, kaže Rudolf i pokazuje brojne fotografije na polici u dnevnoj sobi.

Čitaj još:   JAKOV Milatović: U Crnoj Gori IZBORI više NIJESU pitanje života ili smrti... (foto, video)

Ipak bi ga radovalo da mu od osnovne penzije, koja bi trebalo da bude uvedena od 2021. godine, ostane nešto novca u džepu.

“Pa da, onda bih sa suprugom izašao u grad. Već dugo nismo bili”, kaže Rudolf…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši