IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VAŠINGTON: Erdogan, nakon sastanka s Trampom: “Nema problema s Kurdima, nego s teroristima…”

Erdogan je istakao da je tokom razgovora s predsjednikom Trampom ponovio zahtjev da se obustavi prisustvo terorističke organizacije FETO u SAD- u…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak, vijesti, 07: 51… VAŠINGTON: Erdogan, nakon sastanka s Trampom: “Nema problema s Kurdima, nego s teroristima…”

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom posjete Vašingtonu izjavio da je Turska odlučna otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama u skladu s duboko ukorijenjenim savezništvom s tom zemljom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ostajemo posvećeni našem sporazumu sa SAD-om radi trajnog rješenja za krizu u Siriji”, kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Dodao je da je na desetine hiljada nedužnih poginulo jer poziv Turske za uspostavom sigurne zone nije proveden na vrijeme.

Erdogan je istakao da je tokom razgovora s predsjednikom Trampom ponovio zahtjev da se obustavi prisustvo terorističke organizacije FETO u SAD-u.

“Uručili smo im mnoge dokumente (u vezi sa izručenjem lidera FETO-a Fetullaha Gulena), posebno tokom ove posjete. Nadam se da će, u skladu s priloženim dokumentima, i oni nama izručiti ovog teroristu onako kako i mi njima izručujemo teroriste kada ih traže”, kazao je Erdogan.

Istakao je da Turska i SAD samo dijalogom mogu prevladati izazove u vezi sa sistemom S-400 i F35.

Čitaj još:   LONDON Coca Cola, Pepsi i Nestle najveći proizvođači plastičnog otpada na planeti...

“Smatramo da ne treba miješati politička i ekonomska pitanja. Naši ministri naporno rade kako bi bio ostvaren cilj od 100 milijardi dolara trgovinske razmjene”, rekao je Erdogan, napominjući da njihove dvije zemlje također mogu zajedno raditi na upostavi mira i stabilnosti u Siriji te potpuno ukloniti terorističku organizaciju ISIS.

“Teroristi se ne dijele po rasi, naciji, religiji, domovini. Terorista je terorista. Ako se ne borite protiv terorizma, sutra ćete onda platiti još veću cijenu takvog pristupa”, kazao je Erdogan te dodao da je žalosno vidjeti da američki predsjednik shvata ozbiljno teroristu Ferhata Abdija Sahina.

Američki predsjednik Tramp je istakao da je s predsjednikom Turske Erdoganom imao vrlo lijep i uspješan sastanak.

“Predsjednik Turske Erdogan bori se protiv terorizma jednako kao i mi”, kazao je Tramp, dodajući da su on i Erdogan tražili od njihovih saradnika da “odmah rade na rješavanju pitanja S-400”.

Napomenuo je da je Turska na izbjeglice potrošila 40 milijardi, a Europa 3 milijarde dolara, dodajući da je potrebno zarobljenike ISIS-a poslati nazad u Europu.

Naglasio je da Turska pomaže mnogo u borbi protiv ISIS-a, hvatajući sve teroriste ISIS-a koji bježe iz zatvora pod kontrolom YPG/PKK-a.

Erdogan boravi u radnoj posjeti u Washingtonu na poziv predsjednika Trumpa. U brojnoj delegaciji predsjednika Erdogana se nalaze i njegova supruga Emine, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan, šef predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin…

Čitaj još:   ANKARA: Erdogan, na poziv Trampa, putuje u posjetu SAD- u... (foto)

Izvor iBalkan.net/ agencije AA

ŠOK U EVROPI: Trampov “tornado napada”, funta se srušila…

DANAS JE TramP, kako se dodaje, ponizio premijerku Terezu Mej, Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

HELSINKI Samit Trampa i Putina, bizarna demonstracija mačizma…

Samit Donalda Trampa i Vladimira Putina bio je bizarna demonstracija Read more

Komentariši