IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SADA Spojite prste i za samo 2 sekunde znaćete, da li vam prijeti rak pluća, test koji spašava život…

OVO JE JEDAN Jednostavan test koji može otkriti da li vam prijeti rak pluća…

ISTANBUL: Regija, recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27: 11, 22: 35…  SADA Spojite prste i za samo 2 sekunde znaćete, da li vam prijeti rak pluća, test koji spašava život…

TEST “ogledanja” prstiju izvodi se tako što spojite dva kažiprsta, noktima da budu okrenuti jedan prema drugom. Kada ih spojite, između dvije nokatne ploče bi trebalo da postoji slobodan prostor.

– Ako tog prostora nema, a vaši prsti su blago zaobljeni, to onda može biti znak nekih vrlo ozbiljnih oboljenja kao što su tuberkuloza, sida, hepatitis ili rak pluća. – navodi Ema Norton iz Bupe, internacionalne zdravstvene kompanije.

“Nail clubbing” se naziva stanje kada čovjek prilikom izvođenja testa nema slobodan prostor između dva nokta. Clubbing je zapravo skraćenica sačinjena od imena svih bolesti koje potencijalno možete imati ako nemate rupicu među noktima.

– Većina ljudi koji imaju karcinom pluća ni ne znaju za navedeni test, ali upravo vas on može upozoriti na mogućnost raka pluća. Test koriste medicinski stručnjaci kao delimičnu metodu potvrđivanja stanja, ali ga možete uraditi i sami jer traje samo nekoliko sekundi.

Čitaj još:   Nenad Stevović: Krivokapić u najavi "Želi li sada neko da ukine crnogorsku nezavisnost..." (foto i video)

Zašto dolazi do oticanja prstiju kod bolesnika koji imaju rak pluća?

Naime, kako tvrde naučnici Univerziteta u Lidsu bolesti kao što su tumori i rak uzrokuju deset puta veću proizvodnju materije PGE2, koja pomaže u smirivanju upala u plućima, više nego što je ona potrebna tijelu. Tečnost se zatim skuplja u vrhovima prstiju i uzrokuje njihovo oticanje.

To oticanje se odvija u tri faze – u prvoj nokti postaju mekši, u drugoj dolazi do zakrivljenja noktiju, a treća faza podrazumeva zadebljavanje krajeva prstiju…

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši