IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJBOGATIJI POLITIČARI U REGIONU: Mile DODIK, posjeduje u BIH i SRBIJI pravo BOGASTVO… (foto)

Poslanik u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik vode na popisu najbogatijih političara u  regionu Balkana…

SARAJEVO: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 29: 11, 14: 55…   NAJBOGATIJI POLITIČARI U REGIONU: Mile DODIK, posjeduje u BIH i SRBIJI pravo BOGASTVO…

Milorad Dodik vode na popisu najbogatijih političara u Bosni i Hercegovine jer posjeduju imovinu koju su sami procijenili na milionske iznose, proizlazi iz podataka koje je ove nedelje učinilo dostupnim Središnje izborno poverenstvo BiH (SIP).

Skladno odredbama izbornog zakona BiH svi izabrani zvaničnici dužni su SIP-u prijaviti svu imovinu koju posjeduju kao i njenu vrijednost, no oni se toga pridržavaju tek dijelimično pa je tako aktualni predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović napisao kako poseduje tek “kuću i okućnicu”, ali nije naveo koliko to tačno vrijedi.

Milje Dodik je jasno napisao kako ima kuću u BiH koja vrijedi 150 000 eura, ali i vilu u Beogradu, čiju vrijednost procjenjuje na nešto manje od 870 000 eura. Za tu istu vilu vraća kredit Pavlović banci iz Bijeljine, a iznos duga koji po toj osnovi ima je za bosanskohercegovačke prilike astronomskih 459 000 eura.

Kredit, kao i kupovina vile u Beogradu, bio je predmet policijske istrage zbog sumnje da je Dodik do nje došao gotovim novcem, a onda to pokrio fiktivnim kreditom. No njegova sposobnost da vraća dug nije dvojbena jer je naveo kako je u protekloj kalendarskoj godini uspio zaraditi čak 123 000 eura. Iako mu je plata razmerno skromna te je po toj osnovi zaradio jedva 27 000 eura, Dodik je sve nadoknadio prihodima od izdavanja beogradske vile, ali i od poljoprivrede…

Dodikovo bogatstvo, barem na papiru, može se mjeriti još samo s onim medijskog tajkuna i predsednika Saveza za bolju budućnost Radončića.

Čitaj još:   AKADEMIK SLAVO KUKIĆ: Ovo je izravan udar na Bosnu i Hercegovinu! (foto i video)

Fahrudin Radončić, koji je naveo kako živi sam, prijavio je stan u Crnoj Gori vrijedan čak 2,1 miliona eura. Iako to nije navedeno u izjavi, poznato je kako je skupocenu nekretninu površine 380 četvornih metara kupio u kompleksu Porte Montenegro kod Tivta, gdje je usidrena i njegova jahta. Naveo je i kako je vlasnik trećine kuća i zemljišta u BiH i Crnoj Gori vrijednih više od 370 000 eura.

SAM Radončić je istovremeno naveo kako vraća kredit od čak milion eura, podignut kod Hipotekarne banke Crne Gore, kao i da je u prošloj godini različitim osobama i organizacijama donirao više od 200 000 eura.

Čelnik HDZ-a BiH Deagan Čović potvrdio je samo kako posjeduje dio kuće i okućnice ne navodeći gdje ni koliko to tačno vrijedi. Kuća u kojoj Čović živi u Mostaru ranije je bila predmet posebne medijske pažnje jer se nagađalo kako vrijedi milione, no on sam nikada nije ponudio objašnjenje kako je tu kuću izgradio. Iz prijave može se videti kako je prošle godine na ime plate i honorara zaradio oko 36 000 eura te da vraća kredit u iznosu od 30 000 eura.

Sudeći po prijavi, ni Čović ni članovi njegove porodice nemaju nikakav automobil…

Čovićev najveći politički protivnik, sadašnji član Predsedništva BiH Željko Komšić, prijavio je stan u Sarajevu vrijedan oko 60 000 eura te automobil čija je vrijednost oko 10 000 eura. Suvlasnik je vikendice i zemljišta nasleđenog od roditelja te jednog apartmana, a to je procijenio na iznos od oko 70 000 eura.

U prošloj je godini Komšić od plaće i naknada za vojničko priznanje Zlatni ljiljan dobio oko 30 000 eura.

Čitaj još:   MILE, SE NAORUŽAVA: Dva "Despota" stigla mu u MUP RS... (foto)

U dvije banke ima kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od 60 000 eura.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ujedno Čovićev kolega u Domu naroda parlamenta BiH, neka je vrsta srednje klase kada je riječ o imovinskom statusu političara u BiH, ali mu je zato supruga Sebija znatno boljeg imovinskog stanja. Izetbegović je prijavio suvlasništvo nad kućom i zemljištem u vrijednosti od 117 000 eura, dok njegova supruga, ujedno upravnica Kliničkog centra u Sarajevu, posjeduje nekretnine, automobil i štednju vrijedne 173 000 eura...

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši