IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BiH, dužna prihvatiti svoje državljane: Devet pripadnika ISIL- a, u subotu po dolasku u Sarajevo idu direktno iza BRAVE… (foto)

Uz muškarce u avionu bi se trebalo naći i najmanje sedam odraslih žena i 15 djece… 

ISTANBUL: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 05: 12, 17: 55…  BiH, dužna prihvatiti svoje državljane: Devet pripadnika ISIL- a, u subotu po dolasku u Sarajevo idu direktno iza BRAVE…

Za dva dana avionom iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu će stići devet muškaraca koji su bili pripadnici terorističke organizacije ISIL(idil), kao i grupa žena i djece. Kako saznaje Klix.ba odmah po slijetanju aviona na sarajevski aerodrom muškarci će biti uhapšeni te predati u nadležnost Tužilaštva BiH…

Svi oni će biti osumnjičeni za krivična djela organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Uz muškarce u avionu bi se trebalo naći i najmanje sedam odraslih žena i 15 djece. Za žene i djecu su, po dolasku na teritoriju BiH, predviđene sigurnosne provjere uz utvrđivanje identiteta, te medicinski pregledi. Istom će biti podvrgnuti i muškarci koji su se borili na stranom ratištu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da će žene i djeca biti smješteni u Delijašu kod Sarajeva gdje se nalazi azilantski centar. Prema informacijama printanih medija oni će nakon određenog vremena i završetka svih potrebnih provjera biti pušteni kućama.

Čitaj još:   VELIKA POBJEDA "ZMAJEVA" U PODGORICI: BiH se treći put uzastopno plasirala na Evropsko prvenstvo u rukometu... (foto)

Zadatak institucija BiH za povratnike sa stranih ratišta bit će deradikalizacija i socijalizacija, dok će se borci ISIL-a suočiti sa zatvorskim kaznama pred Sudom BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je jučer istakao da je BiH dužna prihvatiti svoje državljane prema međunarodnim standardima, ali je dodao i da će se morati utvrditi tačan identitet svakog povratnika.

On je odluku Predsjedništva BiH da u subotu 7. decembra primi grupu povratnika sa stranog ratišta nazvao neozbiljnom.

“Neko je nekome htio da odobri, da popravi svoj status na osnovu toga. Donijeli su odluku koju ne možemo pripremiti do subote”, naglasio je Mektić. Ministar sigurnosti smatra da svi nivoi vlasti moraju biti sinhronizovano uključeni u povratak radikalnih osoba.

Da li je BiH spremna ili ne za prihvat blizu 200 povratnika sa stranih ratišta vidjet će se u narednom periodu. Na potezu su pravosudne institucije, ali i ostala tijela kojima će primarni zadatak biti deradikalizovati sve one koji su otišli iz BiH da ratuju na tlu Sirije i Iraka pod zastavom terorističke organizacije ISIL.

Dolazak grupe povratnika stiže nakon današnjeg priznanja Ibre Ćufurovića da je učestvovao u ratu u Siriji. Do sada je 28 povratnika iz Sirije osuđeno te su svi dobili zatvorske kazne od jedne do četiri godine…

Čitaj još:   ALEKSANDAR Zeković pisao JELENI Borovinić Bojović: Odbornici da uplate po 150 eura za pomoć nastradalim u Maroku... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši