IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Je li gripa, stigla u BiH… (foto)

RIJEČ EPIDEMIOLOGA Dr. Bajramović: Kako prepoznati gripu, kad “skidati” temperaturu i uključiti antibiotik…

SARAJEVO: BiH, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 05: 12, 08: 55… SARAJEVO: Je li gripa, stigla u BiH… (foto)

Gripa je sezonska akutna infekcija disajnog sistema, uzrokovana virusom gripe, a inkubacija traje od jedan od 14 dana.

Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija disajnih puteva, od kojih su najčešće prehlade, gripa se razlikuje po naglom početku i razvoju simptoma bolesti, najčešće unutar tri do šest sati.

Karakterizira je visoka temperatura (38 stepeni celzijusa i viša), glavobolja i opća malaksalost. Kasnije se javljaju simptomi curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze u roku od sedam dana. Kod djece, uz ove simptome, može se javiti mučnina, povraćanje i proljev. Naglasila bi da se radi o puno opasnijoj bolesti od prehlade, koja kod starijih i hroničnih bolesnika može izazvati i po život ozbiljne komplikacije. Upravo zbog toga, tim kategorijama stanovništva savjetuje se da se svake godine vakcnišu protiv gripe – kaže dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiologije i voditeljica Odjela za imunizaciju sa vakcinalnim centrom JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Je li gripa stigla u BiH?

– Od trenutka kada se počinje pratiti gripa, odnosno bolesti slične gripi (ili-Influenza like illness) i akutne respiratorne bolesti (ARI) u Kantonu Sarajevo, a to je od 40. sedmice u ovoj godini, već su prijavljene 1.664 osobe sa bolešću sličnoj gripi (ili) i 15.874 osobe sa akutnom respiratornom infekcijom (ARI).

Koji soj gripe ove godine je aktuelan?

– U nadzoru nad gripom u Federaciji BiH, od 44. do 46. sedmice sezone gripe 2019/20. godine, izolovan je jedan slučaj A H3 virusa gripe i jedan slučaj A (nije subtipiziran) virusa gripe. Što se tiče Evropske regije, gripa je još uvijek niske aktivnosti.

Gripa se na našem području doživljava kao “zimska” bolest. Ali, koliko dugo zapravo trebamo biti oprezni?

– Rekla bi da opreza nema, osim redovne imunizacije protiv gripe jednom godišnje, a idealno je otići na vakcinu od sredine oktobra, do sredine novembra.

Često se ističe da se radi o vrlo zaraznoj bolesti. Šta to zapravo znači?

Čitaj još:   IVAN Vuković: Desna ruka VESNA Bratić staraće se o imovini Glavnog grada, ozbiljna kompromitacija... (foto)

– Nije važno to što je gripa “vrlo zarazna”, nego to što kod nekih osoba, koje imaju određena stanja, odnosno hronične komorbiditete (uključujući i imunokompromitovane osobe), ili su u pitanju trudnice ili gojazne osobe, može doći do komplikacija opasnih po život.

Kako spriječiti gripu i prehladu, ali i kako najlakše prebroditi period zaraze? Na šta obratiti pažnju kada je riječ o prehrani, odmoru, uzimanju određenih medikamenata…

– Jedini način da se spriječi obolijevanje od gripe je vakcinacija svake godine u jesen. Naravno, imunitet cijele godine trebamo jačati pravilnom i zdravom prehranom, uz sve potrebne vitamin i minerale, te uzimati dovoljno tečnosti. Osim toga, važno je redovno, a to znači svakodnevno, održavati higijene ruku i predmeta oko sebe, odlagati odmah maramice kojima smo brisali nos, te opet prati ruke, kihati sebi u podlakticu, ukoliko nemamo pri ruci papirne maramice, provjetravati prostorije u kojima borave zaraženi, kod kuće koristiti odvojene peškire za svakog člana porodice. Oboljeli od gripe treba odležati kod kuće sve do povlačenja simptoma uz simptomatsko liječenje povišene temperature, curenja nosa, bolova u mišićima…

Kako će oboljeli prepoznati da boluje od gripe, a ne od sezonske prehlade?

– Svaka osoba s najmanje jednim od sljedećih kliničkih oblika: iznenadni pojava simptoma, najmanje jedan od sljedeća četiri opća simptoma: visoka temperatura ili groznica, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima (mialgija), te najmanje jednim od sljedeća tri respiratorna simptoma: kašalj, grlobolja, otežano disanje, zaražena je gripom. Prehlada se razlikuje od gripe jer je ne prati visoka temperatura, curenje nosa, katar (upala) očne sluznice.

Treba li temperaturu do 38 stepeni Celzijusa “skidati”?

– U takvoj situaciji može se primijeniti rashlađivanje tijela tuširanjem hladnijom vodom. Ukoliko nastupi drhtavica-groznica, oboljelom se može dati antipiretik.

Koliko dana je normalno imati temperaturu, a kada se ipak treba obratiti ljekaru?

– Osoba treba otići ljekaru ako nakon tri dana ne dođe do pada temperature, iako se često, zbog otvaranja bolovanja, radno aktivno stanovništvo mora javiti i prvi dan, te djeca koja trebaju opravdanje za izostanak iz škole, jer drugačije ne mogu ostvariti svoja prava.

Čitaj još:   BIJELO POLJE: Protest ispred Tužilaštva- ”Svi smo mi Nero i Edo”... (foto i video)

Je li antibiotik lijek za gripu?

– Nije. Gripa je oboljenje izazvano virusima na koje antibiotici ne djeluju.

U kojim slučajevima ipak je potrebno uključiti antibiotik?

– Ukoliko dođe do komplikacija, primjera radi, bronhitisa, odnosno upale pluća, ljekar nakon pregleda preporučuje antibiotik, odnosno kada je uz virusnu infekciju, došlo do superinfekcije bakterijama.

Kad osoba ima gripu, koliko dugo treba ostati na kućnom liječenju?

– Osobe su zarazne jedan dan prije početka bolesti, te pet do sedam dana nakon prvih simptoma. Znači, najmanje sedam dana treba mirovati kod kuće.

U situaciji kada jedan član porodice ima gripu, kako zaštititi ostale ukućane od zaraze?

– Najbolja zaštita je vakcinisanje protiv gripe. Ukoliko se članovi porodice nisu podvrgli imunizaciji, u obzir jedino dolazi izolacija oboljelog, često pranje ruku svih ukućana i provjetravanje prostorija, te usađena navika da svaki član porodice koristi svoj peškir isko kao i pribor za jelo…

Izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši