IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Erdogan, “Sporazum Turske i Libije o razgraničenju na Sredozemnom moru poslan UN- u…” (foto)

Turski predsjednik Erdogan je kazao da je Turska s Libijom uspostavila dobru liniju potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o pomorskom razgraničenju na Sredozemnom moru…

ISTANBUL: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 08: 12, 10: 05… ISTANBUL: Erdogan, “Sporazum Turske i Libije o razgraničenju na Sredozemnom moru poslan UN- u…”

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska ostati prisutna u Siriji, osim ako sirijski narod zatraži od Turske da napusti njihovu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Istanbulu kazao kako liderima zemalja koji ga stalno pitaju kada će Turska napustiti Siriju postavi kontrapitanje zašto su oni tamo prisutni i zašto šalju oružje kada, za razliku od Turske, nemaju granicu sa Sirijom i ozbiljne sigurnosne prijetnje.

“Mi se nećemo povući sve dok to vi ne učinite i dok nam sirijski narod ne kaže da možemo ići”, poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao da će Republika Turska do kraja koristiti prava koja joj po međunarodnom pomorskom pravu pripadaju na istoku Sredozemnog mora.

“Uspravno stojimo i stojat će u borbi za odbranu našeg suvereniteta i interesa naše države, naroda i naših prijatelja”, poručio je Erdogan i dodao da neki strani krugovi više ne mogu Tursku gurati da djeluje po njihovom nahođenju.

Erdogan je kazao da je Turska s Libijom uspostavila dobru liniju potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o pomorskom razgraničenju na Sredozemnom moru.

Čitaj još:   TURSKI MINISTAR NIKAD ODLUČNIJI: Postavio ultimatum Americi- "Isporučite nam avione ili vratite nam novac!"

“Sporazum je ratificiran u našem Parlamentu, ja sam ga potpisao i sada je poslan Ujedinjenim nacijama”, kazao je Erdogan.

Turska je pozvala zemlje regije da zajednički rade na dogovoru o distribuciji bogatih rezervi nafte i plina na istoku Sredozemnog mora. Zemlje regije su se oglušile na taj poziv, Turska je počela vršiti bušotine u toj regiji.

Erdogan je na skupu čelnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Istanbulu također kazao da to nije bilo kakva politička organizacija, već najvažniji predstavnik boraca za slobodnu i prosperitetnu Tursku koja gaji višemilenijsku historiju.

“U ovoj borbi nema mjesta za one koji se oslanjaju na snagu i mogućnosti funkcija pa slamaju srca ljudi, oholo ih gledaju s visoka i vrijeđaju”, poručio je Erdogan i dodao da se AK Partija bori za Tursku i sve Turke, Kurde, Laze, Čerkeze, Gruzijce, Bošnjake i druge etnicitete u njoj…

Čitaj još:   Erdogan: Ovo je tek početak, cilj je trajni mir u Idlibu... (foto)

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ERDOGAN “Nećemo se povući ni ako nam SAD uvedu sankcije”…

DANAS JE Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Read more

ANKARA: Erdogan pridružuje Tursku BRIKS-u…

- Ako nas primite, ova platforma bi promijenila naziv u Read more

Komentariši