IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA, Erdogan o Handkeu: Nagrada će samo ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva…(foto)

Turski predsjednik se dotakao i svečane dodjele Nobelove nagrade, koja je upriličena u Stockholmu, a gdje nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke…

ANKARA: Svijet, Putovanja, Putovanja, Zanimljivosti, srijeda, 11: 12, 05: 05…  ANKARA,Erdogan o Handkeu : Nagrada će samo ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva… (foto)

Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu samo će ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva, rekao je u utorak uveče turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći večeras u Ankari, turski predsjednik se dotakao i svečane dodjele Nobelove nagrade, koja je upriličena večeras u Stockholmu, a gdje nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, negator genocida počinjenog u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

“Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je piscu koji negira genocid u Bosni. Ova nagrada ne može učiniti da bude zaboravljen bilo koji genocid. Takve stvari ne mogu biti opravdane nagradama”, rekao je Erdogan.

Čitaj još:   BS: JUČE PLJEVLJA DANAS BERANE, NE ZATVARAJTE OČI PRED NACIONAL- ŠOVINIZAM... (foto)

Kako je kazao, sramotno je dodijeliti nagradu osobi koja brani i hvali ubicu koji je prolio krv desetina hiljada muslimana. 

Pozivamo sve koji imaju razum i savjest da reaguju na ovaj skandal”, rekao je Erdogan. 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

izvor agencije aa

Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih Read more

ANKARA Polaganju zakletve predsjednika Erdogana će prisustvovati 22 predsjednika…

Ukupno 22 predsjednika u ponedjeljak u predsjedničkoj palati u Ankari Read more

Komentariši