IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Deportovano, oko 700 migranata, pregledani i smješteni u blizini Sarajeva… (foto)

Mjesecima je nekoliko stotina migranata živjelo u nehumanim uslovima improvizovanog kampa Vučjak, nakon što su zvaničnici Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća odlučili sa izmjestiti migrante sa gradskih ulica…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Putovanja, Zanimljivosti, srijeda, 11: 12, 07: 05… Deportovano, oko 700 migranata, pregledani i smješteni u blizini Sarajeva…

Blizu 350 migranata je sa autobusima iz Vučjaka kod Bihaća deportovano u Ušivak u Hadžićima gdje je planirano da borave tokom zime do osposobljavanja kasarne u Blažuju.

Jake policijske snage osiguravale su dolazak migranatana ovom lokalitetu. Reporteri sa lica mjesta javili su da je sve prošle bez incidenata. Samo tri autobusa prvobitno su ušla u krug kasarne Ušivak, dok su pet autobusa zaustavljeni u Hadžićima. Ipak, i oni su nakon toga transportovani u kasarnu Ušivak.

Kolona autobusa s migrantima danas je krenula iz Vučjaka, preko Bosankog Petrovca, Ključa, Mrkonjić Grada, Jaca, Donjeg Vakufa, Viteza, nakon čega su autoputem A1 Zenica – Sarajevo doputovali do Jošanice, a onda i do Hadžića

Plan izmještanja migranata s Vučjaka i zatvaranja divljeg migrantskog kampa trajao je duži period, a nailazio je na različite opstrukcije. No, posljednjim dogovorom minista sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića dogovoreno je da početkom ove sedmice krene akcija izmještanja 350 osoba.

Čitaj još:   Bosanska i sandžačka kalja... (recept)

Iako je deportacija bila zakazana za ponedjeljak, odgođena je za dan poslije. Tako je danas, oko 12 sati, sedam autobusa u pratnji policije stiglo u kamp Vučjak.

Za postupak izmještanja angažirano je više od 100 policijskih službenika, medicinski timovi Doma zdravlja Bihać, volonteri kantonalne i gradske organizacije Crvenog križa i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

“Izmještanju ovih ljudi u Sarajevu prethodili su zdravstveni pregledi i podjela prehrambenih obroka. Možemo konstatovati da je zdravstvena situacija prilično dobra, s obzirom da je evidentirano nekoliko slučajeva scabiesa (šuge) i prehlade. Najvažnije je istaći da sve protiče prema planu, bez ijednog incidenta”, rekla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK-a i članica Operativne grupe Nermina Ćemalović uoči polaska migranata.

Dio migranata će samo privremeno boraviti u Ušivku s obzirom da će za nekoliko dana u funkciji biti i kasarna u Blažuju.

Ovim potezom skinut je dio tereta sa Unsko-sanskog kantona koji je najviše osjetio pritisak i borbu sa migrantskom krizom. Sada će se vlasti u Kantonu Sarajevo morati baviti osiguranjem bezbjednosti građana, ali i migranata te im osigurati hranu, odjeću i smještaj dostojan čovjeka kakav nisu imali na Vučjaku.

Trenutno su u BiH migranti smješteni u nekoliko prihvatnih centara poput onih u Miralu i Biri na području USK, zatim u Salakovcu na području HNK, te Ušivku u Kantonu Sarajevo…

Čitaj još:   DA "BOG POMOGNE"- AVDO AVDIĆ dočarava stanje u KIJEVU: "Padali projektili tokom sastanka Komšića i Bećirovića sa Zelenskim..." (foto, video)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši