IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HRVATSKA: OPASNI ŠOK, MLADI, piju, drogiraju se, depresivni su, ankciozni, vole seks planiraju samoubistvo… (foto i video)

Svaki četvrti anketirani ima teške simptome anksioznosti i stresa, a u klasi od 24 studenta najmanje jedan je prijavio pokušaj samoubistva…

ZAGREB: Hrvatska, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 13: 12, 21: 05… HRVATSKA: OPASNI ŠOK, MLADI, piju, drogiraju se, depresivni su, ankciozni, vole seks planiraju samoubistvo… (foto i video)

Edukaciono-rehabilitacioni fakultet u Zagrebu predstavio je u petak rezultate opsežnog istraživanja koje su relevantni pokazatelji onoga što se događa mladima u Hrvatskoj. Podaci o mentalnom zdravlju pokazuju da je stanje alarmantno.

Od 30 učenika srednjih škola, dva konzumiraju marihuanu jednom sedmično ili duže, a jedno od tri pića jednom sedmično ili više, neki od osnovnih podataka koji ukazuju na to da češće korištenje alkohola i marihuane prate lošiji pokazatelji mentalnog zdravlja, rekla je vođa projekta Miranda Novak.

S druge strane, Novakova upozorava, što je veća svijest mladih ljudi, što manje simptoma imaju i ređe konzumiraju alkohol i marihuanu. Ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je podršku istraživanju i izrazila uvjerenje da će rezultati imati uticaja ne samo na školu već i na druge društvene sisteme.

Rezultati pokazuju da je čak 39 procenata mladih vidjeli vršnjačko zlostavljanje jednom ili više tokom poslednjeg mjeseca, a 18 procenata je i sam doživjelo nasilje.

Čitaj još:   RUČAK IZ STAMBOLA: Gulaš iz rerne, jedinstveni ukus (recept) ...

U pogledu zloupotrebe supstanci, 70 odsto je konzumiralo alkohol u poslednjih 30 dana, dječaci češće nego djevojčice. Čak 4,7 odsto njih je konzumiralo marihuanu najmanje jednom u poslednjih 30 dana i uzimali su druge zavisne materije.

Petina njih prešla je se kladila u kladionicama u protekla tri mjeseca, a 12,4 procenata je igralo loto. Oko 40 odsto ispitanika je u partnerskom odnosu. Od toga, 11,6 procenata prijavilo je da su mladići češće doživljavali fizičko nasilje nego devojke.

U pogledu rizičnog seksualnog ponašanja, 23 posto mladih ljudi imalo je oralni seksualni odnos, od kojih je oko 20 procenata bilo pre 14 godina.  Skoro četvrtina je imala seks, a svaki deseti pre 14

U pogledu mentalnog zdravlja evidentno je visok nivo internalizovanih problema adolescenata. 28 odsto mladih osjećalo se tužno i ne voljeno tokom poslednje dvije nedelje.

Oko 15 procenata ozbiljno je razmislilo o samoubistvu barem jednom u životu, 9 procenata je razvilo plan samoubistva, a 4,4 procenta izvještava o pokušaju samoubistva.

Otprilike trećina anketiranih izjavila je da ima ozbiljne simptome an ksioznosti, a oko petina je rekla da imaju teške simptome depresije i stresa.

Čitaj još:   VIC DANA: Nakon pobjede protiv Kanade, PAJDO iz Širokog nazvao frenda u Zagreb, da mu se požali na krajnji rezultat tekme… (foto)

U istaživanju je učestvovalo 10.138 adolescenata iz svih razreda 77 srednjih škola iz nekoliko većih hrvatskih gradova.

izvor iBalkan.net/RTL.hr Foto: Profimedia

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši