IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVA PRAVILA NA CARINI: Spisak namirnica koji se nemogu nositi preko granice sa EU… (foto)

Na listi zabrana su jabuke, šljive, paradajz, luk… a dozvoljene su banane, ananas…

BEOGRAD: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijsti, utorak, 17: 12, 09: 02… NOVA PRAVILA NA CARINI: Spisak namirnica koji se nemogu nositi preko granice sa EU…

Na granici sa Mađarskom počela su da važe nova pravila a uskoro idu i na ostalim prelazima.

Mađari uveli su novi propis— od sada na teritoriju Evropske unije žive biljke se mogu preneti samo ukoliko imaju prateću fitosanitarnu dokumentaciju.

Kako bi se zaštitili od štetočina, izuzetka nema— bilo da je u pitanju jedna jabuka ili gajba, bilo da je riječ o lukovicama ili rasadu...

Ukoliko se pronađu u vozilu, a nemaju odgovarajuće dokumente, putnik će to morati ili da baci, ili će ga mađarski carinici vratiti nazad u Srbiju.

Putnici kod onih kod kojih se pronađu biljke neće biti novčano kažnjeni, ali neće moći da nastave put. Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka- hurme, durijan, ananas, banane i kokos, koje i dalje možemo da nosimo, čak i kada ne posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti.

Čitaj još:   UBIJENI Goran Vlaović (38) jednom godišnje izlazio iz CRNE GORE: Ljetovanje ga koštalo života... (foto, video)

Stroža pravila zbog štetočina

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao dio direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće. Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

Šta sve ne sme?

Putnici koji ulaze na teritoriju EU neće moći, pored jabuka da unesu i drugo voće i povrće.

Na ovoj listi su i šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće, ukoliko nemaju fitosanitarni sertifikat. Sušeno, konzervirano i prerađeno voće i povrće može se donijeti u zemlje EU...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši