IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PALE TRI KRIMINALNE GRUPE! Među uhapšenima lica iz NOVOG PAZARA

NOVI PAZAR – Tokom 2019. godine procesuirane su tri organizovane kriminalne grupe koje su činila ukupno 24 lica, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu nakon poslednjeg hapšenja osmočlane kriminalne grupe, u Šapcu prošle srijede.

Dvije organizovane kriminalne grupe su djelovale na području Beograda i šire okoline, a treća kriminalna grupa djelovala je na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih gradova. Postoji osnovana sumnja da su izradili više od četiri hiljade lažnih javnih isprava, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Poslednja u nizu organizovanih kriminalnih grupa koje su pale zbog izrade lažnih javnih isprava jeste osmorka uhapšena prilikom primopredaje u Šapcu. Kako je “Blic” već pisao, osam osoba uhapšeno je u Šapcu zbog sumnje da su ove godine izradili oko 2.000 lažnih javnih isprava koje su naplaćivali od 100 do 800 evra. Prema saznanjima našeg lista, u akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal prilikom primopredaje lažnih javnih isprava uhapšeni su D. B., R. L., A. P., M. M., R. R., T. T., S. O. i Z. O.

– Oni su uhapšeni jer se sumnja da su od početka ove godine pa do danas izradili oko 2.000 lažnih isprava zainteresovanima i to pasoše, lične karte, vozačke dozvole, registarske tablice i registracione naljepnice za države članice Evropske unije, koje su kupci koristili za dalja krivična djela. Izradu dokumenata naplaćivali su od 100 do 800 evra, u zavisnosti od vrste dokumenta – rekao je naš izvor upoznat sa slučajem.

Njima se na teret stavljaju dva krivična djela – udruživanje radi vršenja krivičnih djela (za koje je zaprećena kazna do pet godina, za organizatora i do osam) i falsifikovanje isprave (u zavisnosti od toga koji je dokument falsifikovan prijeti kazna zatvora do pet godina).

JUN/JUL

Jun i jul obilježila je akcija policije i tužilaštva i nadležnog tužilaštva u kojoj je uhapšen crnogorski državljanin Zoran Mrvaljević, zvani Mrva (42), navodni pripadnik škaljarskog klana, a nekoliko nedelja prije njega policijska službenica Policijske uprave J. P. Naime, sumnja se da je službenica podatke Branka Perišića iz Novog Sada, za kojeg je utvrdila da nema biometrijska dokumenta, dala Mrvaljeviću koji je, zatim, tada pribavio falsifikovani izvod iz matične knjige rođenih, kao i knjige državljana, koje je J. P. potom iskoristila kako bi mu izdala ličnu kartu na ime Branko Perišić sredinom marta ove godine. Mrvaljević se na saslušanju branio ćutanjem, nakon čega mu je određen pritvor. Protiv J. P. je, po njegovom hapšenju, dopunjena krivična prijava.

Čitaj još:   UHAPŠEN ZBOG NASILJA NAD ŽENOM I SINOM U NOVOM PAZARU

Hapšenje Mrvaljevića bio je nastavak akcije u kojoj su, nekoliko nedelja prije njega, uhapšeni J. P., Novosađanin N. B. (41) i crnogorski državljanin M. V. (34) zbog krivičnih djela trgovina utjecajem i falsifikovanje isprave, dok je protiv policijske službenice Z. D. (54) podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Oni su tada uhapšeni zbog sumnje da je službenica J. P. na zahtjev N. B. provjerila u sistemu MUP da li postoji biometrijski dokument na ime Miloš Begović. Nakon što ga je J. P. obavjestila da ne postoji, N. B. je radi krađe identiteta na ime Miloš Begović pribavio falsifikovani ugovor o kupoprodaji nepokretnosti na teritoriji Novog Sada, falsifikovanu italijansku ličnu kartu, izvode iz matične knjige rođenih i knjige državljana. Osumnjičeni N. B. za tu uslugu je obećao policijskoj službenici J. P. 1.500 eura. Kako je tada saopšteno, osumnjičeni crnogorski državljanin M. V. 6. juna podnio je falsifikovanu dokumentaciju sa zahtjevom za izdavanje ličnih dokumenata na osnovu kojih mu je osumnjičena Z. D. izdala ličnu kartu 8. juna, sa fotografijom M. V, a na ime Miloša Begovića i primila zahtjev za izdavanje putne isprave, koja mu se izdaje 11. juna 2019. godine.

MAJ

Sredinom maja policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu uhapsili su dvije organizovane kriminalne grupe koju je činilo ukupno 20 osoba.

Jedna organizovana grupa je djelovala na području Grada Beograda, a druga kriminalna grupa djelovala je na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih. Postoje osnovi sumnje da su izradili više od četiri hiljade lažnih javnih isprava koje su naplaćivali od 100 do 800 eura u zavisnosti od vrste dokumenata.

Na području Beograda uhapšeno je osam osoba: V. J., D. J., P. B., R. J., B. T., R. J., D. P. i V. A. zbog više krivičnih djela i to krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i falsifikovanje isprave.

Čitaj još:   SRBIN i CRNOGORAC pali u Beču tokom primopredaje droge: PRONAĐEN HEROIN I NOVAC...

Naime, oni su od juna 2018. do hapšenja kao organizovana kriminalna grupa koja je po narudžbi zainteresovanih lica pravila lažne javne isprave: pasoše, lične karte, vozačke dozvole i slično država članica Evropske unije. Postoje osnovi sumnje da su izradili oko 2.000 lažnih javnih isprava koje su naplaćivali između 100 i 800 evra, u zavisnosti od vrste dokumenta. Prilikom pretresa na teritoriji Beograda pronađene su dvije štamparije i veća količina već izrađenih javnih isprava.

Druga organizovana kriminalna grupa se sastojala od 12 osoba, i to: Z. R., G. S., V. S., Z. S., N. A., S. K., T. N., R. N., B. G., M. N., O. D. i T. J., koji su djelovali na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih gradova i mjesta i izrađivali lažne javne isprave u istu svrhu, s tim što su to činili u iznajmljenim prostorijama. Takođe, sumnja se da je i ova dvanaestočlana organizovana kriminalna grupa izradila više od 2.000 dokumenata, s tim što je njihova početna cijena za izradu lažnih javnih isprava bila od 300 do 800 eura po dokumentu.

izvor: Blic.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši