IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Za bacanje petardi kazne i do dva mjeseca zatvora, neće biti pošteđeni ni maloljetnici … (foto)

Približavanjem novogodišnjih praznika sve veća opasnost od korišćenja pirotehnike. Umjesto djece od 14 godina, odgovaraće roditelji…

BEOGRAD:Regija, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, utorak, 24.12.2019, 18:20…  Za bacanje petardi kazne i do dva mjeseca zatvora, neće biti pošteđeni ni maloljetnici…

NEKOLIKO desetina građana svake godine u vrijeme novogodišnjih praznika završi u urgentnim centrima i hitnoj pomoći širom regiona zbog povreda zadobijenih od upotrebe pirotehničkih sredstava. Samo u Beogradu, za novogodišnju noć i 1. januara, ljekarima se javi od 10 do 20 građana. Najčešće su to tinejdžeri, a “zabava” ide dotle da stavljaju petarde u usta, pa se takmiče ko će duže da izdrži da ih ne izbaci pre eksplozije!

Da bi se sprečila upotreba pirotehnike, a samim tim i povređivanje djece, država je drastično pooštrila kazne za svakog koga nadležne službe uhvate da prodaje ili koristi petarde, bez obzira na uzrast. Samo u prošloj godini podneto je oko 150 prekršajnih prijava.

Osobe koje upotrebom petardi narušavaju javni red i mir i ugrožavaju bezbjednost građana biće novčano kažnjene sa 50.000-100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. Ukoliko se navedeni prekršaj izvrši u grupi od tri osobe ili više, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Čak i ako petarda eksplodira u privatnom dvorištu, a odjek se čuo na ulici i uznemirio druge ljude, osoba koja ih je koristila snosiće posledice. Kazne neće biti pošteđena ni djeca mlađa od 14 godina, ali će umjesto njih odgovarati roditelji.

Čitaj još:   VELIKA TUGA SANDŽAKA: Danas dženaza tragično stradalom dječaku AIDU sinu DŽEMALA Fetića u Bijelom Polju...

Iz beogradskog Sekretarijata za poslove komunalne policije ističu da oni preuzimaju mjere iz svoje nadležnosti samo ukoliko je riječ o prodaji pirotehničkih sredstava na javnoj površini. Novčane kazne se kreću od 150.000 dinara za pravno lice, preko 25.000 za odgovorno, 75.000 za preduzetnika, pa sve do 15.000 za fizičko lice, i one se primenjuju od aprila 2017.

Ukoliko komunalni milicioner zatekne osobu koja u tom trenutku koristi pirotehniku, dužan je da obavesti MUP.

– Korišćenjem pirotehničkih sredstava najčešće se povređuju djeca školskog uzrasta – kaže za “Novosti” plastični hirurg Branislav Trifunović. – Mahom su to povrede ruku, lica, opekotine po čitavom tijelu, oštećenja sluha i očiju. Za vrijeme Nove godine na teritoriji Beograda više od deset građana dnevno javi se u ambulantu zbog povreda. Njihova težina kreće se od najbezazlenijih, poput sitnih opekotina, do ekstremnih slučajeva, kada pacijentu moraju da se amputiraju prsti ili čak cijela šaka. Rijetko se dešava da pomoć ljekara zatraže i penzioneri, koji nemarom djece slučajno budu povređeni.

PETARDE se u prestoničkim radnjama koje imaju dozvolu za prodaju mogu pazariti po cijeni od 150 dinara, koliko koštaju najjeftinije, do 600 dinara, koliko su “dinamitare”. Nekada je na beogradskim pijacama bilo moguće ilegalno kupiti razne vrste pirotehnike, a, kako su se reporteri uvjerili, njih ove godine zbog velikih kazni gotovo da nema.

Čitaj još:   ŠTA JE TO "besa": Legenda objašnjava njenu MOĆ... (foto, video)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši