IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STAMBOLSKA Čoban salata…

DANAS, Salate u turskoj kuhinji, ako se upitate koja je najpoznatija, onda će vam sigurno odgovoriti da je to “čoban salata” ili čobanska salata…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 25.12.2019, 22: 50… STAMBOLSKA Čoban salata…

U cijelom svijetu salate predstavljaju glavni prilog jelu. Namirnice za pripremu salate se mogu mijenjati u zavisnosti od regije ili kulture. U turskoj kuhinji postoji veliki broj vrsta namirnica za pravljenje salata.

Čak šta više, salate se u turskoj kuhinji prave od povrća, mahunarki ili žitarica. No, ako nas upitate koja je najpoznatija salata u turskoj kuhinji, onda ćemo vam sigurno odgovoriti da je to “çoban salata” ili čobanska salata.

Namirnice od kojih se priprema su paradajz, krastavci, paprike i crni luk. Uglavnom se pravi u ljeto jer su namirnice tada najsvježije. Priprema je laka, a ukus izvrstan.

Za pripremu čoban salate potrebno je:

Čitaj još:   Bivša ministarka VESNA Bratić kršila zakone i procedure: Prvo je razriješila Editu Šabotić i nastavila „sječu direktora“ škola... (foto, video)

4 paradajza srednje veličine…

3 zelene paprike…

2 krastavca..

Jedan crni luk…

¼ vezice peršuna…

5 kašika maslinovog ulja…

4 kašike taze cijeđenog limuna…

½ kašičice soli…

Salata se priprema na slijedeći način:

Oguliti koru od paradajza i sitno ga isjeckati na kockice (oko 2 cm. veličine). Oljuštiti koru sa krastavaca i sitno ih izrezati.

Paprike očistiti od sjemena i njih također sitno isjeckati. Luk prepoloviti na pola pa ga isjeckati u obliku polumjeseca. Sitno isjeckati peršun. Sve namirnice, osim crnog luka, uzeti u jednu posudu i promiješati…

Na kraju dodati crni luk. Salatu preliti sosom koji će te pripremiti tako što će te pomiješati maslinovo ulje, svježe cijeđen limun i sol. Salatu služiti odmah dok je svježa…

Afiyet olsun… ili Prijatno…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši