IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU, POČEO JE RAT: Američka vojska ubila IRANSKOG GENERALA, svi strahuju od NAJGOREG…

Nedugo nakon prvih izvješća o Suleimanijevoj smrti i spekulacija o tome ko je izveo napad, Pentagon se oglasio priopćenjem u kojem je potvrdio da su akciju pokrenuli Amerikanci po izravnoj naredbi predsjednika Donalda Trumpa.

Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici, a tamošnja državna televizija izvještava da je među poginulima Qassem Suleimani, vjerojatno najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. Vijest o njegovoj smrti u međuvremenu je potvrdila i sama Iranska revolucionarna garda.

– Nije jasno ko je izveo napad, ali čini se jasnim da će Suleimanijeva smrt drastično povećati napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, navodi u prvoj analizi Washington Post.

Nedugo nakon prvih izvješća o Suleimanijevoj smrti i spekulacija o tome ko je izveo napad, Pentagon se oglasio priopćenjem u kojem je potvrdio da su akciju pokrenuli Amerikanci po izravnoj naredbi predsjednika Donalda Trumpa.

– Prema naredbi predsjednika, američka vojska je izvela odlučnu obrambenu akciju ubojstva Qassema Suleimanija, zapovjednika Qudsa Iranske revolucionarne garde, organizacije s američke liste terorističkih grupa, a s ciljem zaštite američkog osoblja u inozemstvu, navodi se u priopćenju Pentagona.

– General Suleimani je aktivno razvijao planove napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i cijeloj regiji, dodaje se između ostalog u priopćenju u kojem se Suleimanija prokazuje kao čovjeka koji je osobno odobrio napad na američku ambasadu u Bagdadu prije nekoliko dana.

Čitaj još:   TEHERAN, Obećao Trampu veliko iznenađenje...

Rakete su u noći s četvrtka na petak pale blizu teretnog terminala aerodroma u Bagdadu zapalivši dva vozila, ubivši nekoliko i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba. Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija također poginuo u napadu koji su nazvali “kukavičkim američkim bombardiranjem”.

No, vijest o Suleimanijevoj smrti glavna je tema u čitavoj regiji.

Ratni čin

– Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Iranska državna televizija prekinula je redovni program te je počela emitirati molitve uz fotografiju generala Suleimanija. Tamošnji mediji su ga već proglasili ‘mučenikom’, a vrhovno tijelo zaduženo za nacionalnu sigurnost sazvalo je hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati daljnje poteze.

– Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif.

Dopisnica CNN-a iz Bagdada Arwa Damon u svojoj analizi tijekom programa uživo ocijenila je da situacija na Bliskom istoku nakon Suleimanijeve smrti ulazi na dosad nepoznat teren. – Ovo će čitavu regiju pogurati u potencijalni konflikt koji će biti jako teško izbjeći bez puno krvoprolića, izjavila je.

Novinar New Yorkera Dexter Filkins, iskusni ratni reporter, dobitnik Pulitzera i autor opširne Suleimanijeve biografije, kaže da je ubijeni general bio arhitekt kompletne iranske strategije na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina.

Čitaj još:   Tramp, otkazao put: Danska odbila da mu proda Grenland... (foto)

– Nema važnijeg čovjeka od njega za Teheran. Ovo je ogromna vijest, pitanje je što slijedi. Iranci će sigurno morati uzvratiti. Stvari bi vrlo brzo mogle postati izuzetno opasne, smatra Filskins.

– Čini se da ulazimo u novi rat na Bliskom istoku, smatra vodeći analitičar međunarodnih odnosa Fareed Zakaria.

izvor: (SB / Hina)

ŠOK U EVROPI: Trampov “tornado napada”, funta se srušila…

DANAS JE TramP, kako se dodaje, ponizio premijerku Terezu Mej, Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

HELSINKI Samit Trampa i Putina, bizarna demonstracija mačizma…

Samit Donalda Trampa i Vladimira Putina bio je bizarna demonstracija Read more

VAŠINTON: Tramp bi se sastao s liderima Irana ako to oni žele…

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp Izjavio je da Read more

Komentariši