IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SIJEVA IZMEĐU PODGORICE I BEOGRADA: Ambasador Srbije odbio primiti protesnu notu

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio da primi protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, saopšteno je iz resora ministra Srđana Darmanovića.

Božović je pozvan danas na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bila uručena protestna nota povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Kako je saopćeno iz MVP, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš.

On je istakao očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Kako je saopćeno iz MVP, ambasador Božović osudio je paljenje zastave kao neprimjeren čin, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.

Čitaj još:   PROVJERITE: Prijave za 100 eura, nekoliko klikova kažu i sve gotovo za manje od minut... (foto)

“Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova”, rekao je ambasador Božović, prenijevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“.

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore.

Navijači Crvene Zvezde sinoć su, tokom protesta ispred ambasade Crne Gore u Knez Mihailovoj ulici, koji je organizovan u znak podrške Srbima u Crnoj Gori, u više navrata neuspješno pokušali, ispaljivanjem vatrometa, da pogode crnogorsku zastavu na vrhu zgrade.

izvor: SB-agencije

Komentariši