IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČEKA NAS DUPLO POMRAČENJE MJESECA: Narodna vjerovanja na ovaj dan će vas uplaštiti… (foto)

Početak “pomračenja” je u 18.08, sredina u 20.10, a kraj u 22.12…

ISTANBUL: Region, Zanimljivost, Putovanja, vijesti, četvrtak… 09.01.2020, 08:35…ČEKA NAS DUPLO POMRAČENJE MJESECA: Narodna vjerovanja na ovaj dan će vas uplaštiti…

U petak uveče iz Evroazije i većeg dela Afrike moći će sa se prati cio tok Mjesečevog prolaska kroz Zemljinu polusijenku.

Pojava se ne prati golim okom, već posebnim instrumentima i, naravno, samo ako bude vedro, poručili su iz Astronomskog društva.

Početak “pomračenja” je u 18.08, sredina u 20.10, a kraj u 22.12.

Zemlja je hladno telo. Obasjana Suncem ima konusnu sjenku. Iz sijenke se Sunce ne vidi. Oko sjenke se nalazi polusijenka iz koje posmatrač vidi samo dio Sunca i to sve veći što se više približava rubu polusijenke.

Interesantno je da će se ove godine sa Zemlje moći da vide četiri pomračenja Mjeseca i to samo polusijenkom, a ona će se dogoditi 10. januara i 5. juna kada će biti “vidljiva” i iz Regiona, BiH i Srbije, dok ona koja će se dogoditi 5. jula i 30. novembra neće moći da se vide iz naše zemlje.

Čitaj još:   ISTRAŽIVAČKI PODUHVAT: U 18 država u crkve pretvoreno 329 osmanskih džamija i građevina... (foto)

Naš narod vijeruje da pun Mjesec, tokom kog se dešavaju pomračenja, nije povoljan za započinjanje poslova, jer pomaže razmnožavanje štetočina. Ako se posijeku drva na pun Mjesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva, ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati, a ako se opere ili izbijeli tkanina, ubrzo će se pokidati…

Pomračenje Mjeseca, kao ni Sunca, nikako ne bi trebalo direktno posmatrati jer to izaziva nesreću…

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši