IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA Jesti namirnice, koje imaju dovoljne količine vitamina… (foto)

DANAS Svi znaju kako je voće i povrće izuzetno važno za zdravlje tijela. Međutim, ne znaju svi koliko bi zapravo trebali konzumirati pojedinog voća i povrća kako bi dobili potrebnu dnevnu dozu vitamina, a sigurno ste se jednom to zapitali…

ISTANBUL: Region, Zanimljivosti, Putovganja, vijesti, četvrtak, 10:01.2020, 00:05… TREBA Jesti namirnice, koje su da dovoljnom količinom vitamina…

Ovo je voće i povrće kojim možete unijeti sve važne vitamine koji su tijelu neophodni kako bi pravilno funkcioniralo, prenosi portal BrightSide.

Vitamin A

Vitamin A, koji se naziva i retinol, usporava starenje, čuva elastičnost kože i odgovoran je za sposobnost gledanja u mraku.

Manjak vitamina A očituje se u lomljivim noktima i ispucalim krajevima kose, a preporučena količina iznosi jedan miligram dnevno. U organizam ga možete unijeti konzumiranjem ovih namirnica: 13 komada rajčice, četvrtine paprike, pola crvenog grejpa, 40 komada trešnji ili šest i pol breskvi.

Vitamin B2

Vitamin B2 čini kožu glatkom i zdravom, a kosu jakom i svilenkastom. Manjak ovog vitamina dovodi do anemije i slabljenja imunološkog sustava, a mogu se pojaviti i bolne pukotine oko usta.

Preporučena količina je 1,8 miligrama dnevno a preporučenu dnevnu dozu možete unijeti sa 130 badema ili jednom rotkvicom.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Priveden Pljevljak koji šeta sa četničkom zastavom i iscrtanim krstom sa četiri ocila na grudima... (foto)

Vitamin C

Vitamin C je ključan za zdravlje kostiju i elastičnost kože. Njegov se nedostatak lako može prepoznati jer prvo dovodi do krvarenja desni, a potom do gubitka zuba.

Preporučena količina je 80 miligrama dnevno, a ovo je hrana kojom možete unijeti dovoljnu dozu vitamina C: jedan i pol kivi, jedna i pol brokula, četvrtina kupusa, pola žute paprike ili četvrtina crvene paprike i deset jagoda.

Vitamin D

Ovaj vitamin igra važnu ulogu u stvaranju cijelog kostura čovjeka, normalizira rad štitnjače i spolnih žlijezda. Vitamin D je potreban i za pravilan rad srca i cijelog živčanog sustava, a njegov manjak može dovesti do rahitisa među djecom.

Preporučena dnevna količina je 2,5 miligrama te je možete unijeti kroz: 50 grama tunjevine ili kao dodatak prehrani.

Kalij

Kalij je odgovoran za zadržavanje vode u tijelu, a manjak ovog vitamina dovodi do oteklina i kardiovaskularnih bolesti. Preporučeni dnevni unos je 2500 miligrama, a možete ga unijeti kroz: 42 brusnice, 143 grožđica, 23 suhe marelice ili tri i pol krumpira…

Željezo

Molekule željeza i proteina stvaraju hemoglobin koji je odgovoran za prijenos kisika u krvi, a njegov nedostatak dovodi do anemije.

Preporučena dnevna doza je 15 miligrama, a dnevnu dozu možete unijeti kroz 15 komada pistacija ili 40 grama sušenih gljiva...

http://iBalkan.,net

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: Poznat uzrok požara koji je bez krova nad glavom ostavio 30 građana Sarajeva... (foto i video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši