IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Musliman sa velikim H”, Hidajet Hido Biščević: Novi je, ambasador Hrvatske u Beogradu… (foto)

Hidajet Hido Biščević predložen je za novog ambasadora Hrvatske u Srbiji…

ZAGREB / BEOGRAD: Hrvatska- Srbija, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak, 16:01. 2030… 21: 31… “Musliman sa velikim H” Hidajet Hido Biščević: Novi je, ambasador Hrvatske u Beogradu… (foto)

Hidajet Hido Biščević predložen je za novog ambasadora Hrvatske u Srbiji, kojeg Zagreb, uprkos protivljenju najuticajnije opozicione SDP…

Imenovanje ambasadora je, po hrvatskom ustavu i zakonu, pitanje o kojem zajednički odlučuju predsjednik države i premijer, pa SDP pita zašto se ne sačeka stupanje na dužnost Milanovića, već aktuelna vlast, smatraju, pokušava da to pitanje okonča poslednjih dana mandata odlazeće predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Plenković je juče, odgovarajući na pitanje poslanika tokom premijerskog sata u parlamentu, rekao da imenovanje ambasadora u Srbiji nije političko pitanje, da je Beograd važan i da je ideja da se u hrvatsku ambasadu u Srbiji pošalje jedan od najiskusnijih, kako je rekao, ne samo hrvatskih već i evropskih diplomata.

“Ideja je da (u Srbiju) pošaljemo jednog od najiskusnijih, ne samo hrvatskih nego i evropskih diplomata, Hidu Biščevića”, rekao je premijer i dodao da procedura o njegovom imenovanju traje već mjesecima, da je Beograd bitno mjesto i da je Hrvatskoj “politički bitno” da to diplomatsko predsjedništvo što prije profunkcioniše s obzirom na to da je već neko vreme upražnjeno…

A ko je Hido Biščević, kojeg Plenković smatra jednim od najboljih hrvatskih i evropskih diplomata?

Hidajet Hido Biščević bio je prvi hrvatski ambasador u EU i bivši generalni sekretar savjeta za regionalnu saradnju.

Čitaj još:   POLICIJA CRNE GORE ĆUTI: Ubio IVANU, za njim se traga već pet mjeseci! GDE JE GOČAJ?

Biščević je diplomirao politikologiju u Zagrebu, bio je glavni i odgovorni urednik zagrebačkog Vjesnika, a potom i ambasador u Turskoj od 1993. do 1995. i Rusiji od 1997. do 2002.

Rođen je u Sarajevu 1951. godine…

Tokom svoje dugogodišnje novinarske karijere, Biščević je imao priliku da razgovara sa gotovo svim najvažnijim akterima prošlog stoljeća, boravio je na ratištima Bliskog istoka, ušao je u američku ambasadu u Teheranu u vrijeme talačke krize dok su je držali radikalni islamistički studenti, izvještavao je sa Samita nesvrstanih zemalja u Havani i Harareu, intervjuisao je trojicu od četiri osnivača PLO- a, a prisustvovao je i tajnom sastanku njihove revolucionarne komande.

Zbog svoje prilagodljivosti svim prilikama, hrvatski mediji su ga nazivali konvertitom koji se iz komuniste pretvorio u “modernog nacionalistu”, iz novinara u diplomatu, iz Muslimana u Hrvata…

Ostaće upamćeno kada je na pitanje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana: “Hido, jeste li vi Hrvat ili Musliman”, odgovorio: “Predsjedniče, ja sam Musliman s velikim H”.

Poznata je i njegova tvrdnja da ga je Franjo Tuđman tri mjeseca pred smrt pitao: “Hido, kome da ostavim Hrvatsku?”

Bio je najbliži Tuđmanov saradnik. Devedesetih je izabran za glavnog urednika Vjesnika i sa te pozicije pisao je tekstove o Tuđmanu, među kojima i onaj o susretu prvog hrvatskog predsjednika sa Miloševićem u tikveškom dvorcu, u osvit rata, 15. aprila 1991.

Sa mjesta glavnog urednika Vjesnika, otišao je u Ministarstvo vanjskih poslova, odakle ga je ubrzo Tuđman poslao za ambasadora u Tursku.

Po povratku iz Ankare, imenovan je za ambasadora u Rusiji u vrijeme Jeljcina, a upravo je on organizovao prvi susret tadašnjeg ruskog predsjednika i Tuđmana.

Čitaj još:   MOSTAR: Umro ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta... (foto, video)

Hidajet Hido Biščević bio je i blizak sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, i jedan od rijetkih koji je pohvalno govorio o njemu…

izvor agencije index.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši