IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AKO NISTE PROBAJTE Adana kebab… (foto)

Turska kuhinja prvo je ukorijenjena u Osmanskom Carstvu, dok svojim karakterom ne može bez kratkog izleta u povijest ili historiju…

ADANA: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 18:01. 2020… 23: 31… AKO NISTE PROBAJTE Adana kebab…

Jušna kafa na Sabahu ili u Šefik zoru postala je simbol elitne skupine tadašnjih sultanskih janjičara, ali čak i nakon njihove zabrane 1826., ostao je u turska kuhinja…

Okus turske kuhinje   najizrazitiji pri pripremi hladnih jela od povrća. Artičoke, špinat i mrkva poslužuju se kao prilog u lijepo ukrašenom, velikodušno začinjenom limunovim sokom i maslinovim uljem. Među najukusnija jela od povrća su patlidžani s mesom, patlican kebab i peciva od kupusa.

Kebab (ili ražnjići) su neizbježno jelo na prostorima Bliskog istoka. Na arapskom jeziku ¨kebab¨ znači ¨isprženo, ispečeno¨, a kod nas se generalno koristi za jela od mesa koja se peku na roštilju ili u posudama bez dodavanja vode.

Kebab, kao jelo koje se puno koristi u kuhinji zemalja Bliskog i Dalekog istoka, u Turskoj se pravi na drugačiji način i svrsishodan je turskoj kulturi.

Skoro svaki grad u Turskoj ima neku svoju vrstu kebaba, ali su najukusniji oni sa juga i jugoistoka. Jedan od najpoznatijih kebaba ove vrste je ¨Kebab iz Adane¨ ili ¨Adana kebab¨.

Čitaj još:   ČETVRTA GASTRO PRIČA SA BOSFORA: Janjetina sprema se na bezbroj načina...

Adana je smještena na jugu Turske i kebab nazvan po ovom gradu možete probati u skoro svakom restoranu. No, ukoliko želite kebab napraviti kući onda vam dajemo recept...

Za pripremu je potrebno:

300 gr. mljevene junetine…

300 gr. mljevene jagnjetine…

Jedno čeno bijelog luka…

2 glavice luka…

Jedna kašika crvene ljute paprike…

Crni biber, jedna kašika sosa od paradjza..

½ vezice peršuna…

Način pripreme Adana kebaba je sljedeći:

Isjeckati luk na sitne kockice i iscijediti mu vodu. Naribati bijeli luk i pomiješati ga sa crnim lukom. Sve ovo promiješati sa mljevenim mesom. Dodati začine i sos od paradajza.

Dodati ulje i sitno isjeckan peršun. Ovu smjesu držati u frižideru 2-3 sata. Napravite kebabe, premažite ih maslinovim uljem sa svake strane.

Nabodite ih na ražnjiće prije ali možete i poslije pečenja po zelji, ispecite na roštilju ili roštilj tavi. Kebabi se u rerni peku 20-25 minuta na 200 stepeni…

Čitaj još:   Uživajte u svakom zalogaju: SULTANOV ĆEVAP ILI ''SULTAN KEBAB'' (foto, video)

Prijatno ili afiyet olsun!!!

iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši