IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA SE DEŠAVA: Odkud tolika kiša u januaru, otkrivamo gdje je nestao snijeg… (foto)

Januar kraj prvog mjesec odavno nas nije ovako iznenadio u isto vrijeme prošle godine smrzavali smo se na debelim minusima, danas mnogi skidaju zimske jakne i oblače- kabanice…

SARAJEVO: Region, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 27. 01. 2020…  15: 57…  ŠTA SE DEŠAVA: Odkud tolika kiša u januaru, otkrivamo gdje je nestao snijeg…

I termometri na skali pokazuju iznenađujuće podatke, a živa skače i preko 10 podeljka C. Ipak, ovakve prilike, iako se smatraju ekstremnim, nisu nezabeležene u Srbiji.

– Zime bez snijega su se dešavale i ranije. Ovo jeste ekstremna pojava, ali nije potpuno neuobičajena – kaže jedan od meteorolog Nedeljko Todorović.

Kako ističe, pedesetih i šezdesetih godina pamte se i po šest-sedam vezanih godina kada nije bilo mnogo padavina.

– Tako je bilo recimo 1950. na 1051. godinu, kada je prvi snijeg pao tek 19. januara i to samo dva centimetara, i to je bio jedini dan te zime sa snijegom. Slično se desilo i 1960. na 1961. godinu, kada je u Beogradu palo samo četiri centimetara snijega, ali je zato naredne godine palo 60 centimetara – kaže Todorović.

– Ove godine je bilo sneg au Srbiji, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje. Padavine su zaobišle velike gradove. To prije svega zavisi od cirkulacije vazdušnih struja iznad Evropskog kontinenta, tako se namjestilo da ove godine nisu zahvatile i sjever Balkana- kaže za naš portal.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Predsjednik Opštine DARIO Vraneš, poručio- Moguće je da će da me smijene... (foto)

Međutim, iako do sada nije bilo padavina u prestonici, i dok poznati portali specijalizivani za vremenske prognoze najavljuju veoma topao februar, to ne znači da je zima završena.

– Svi ti portali koji daju prognoze za preko sedam do 10 dana, daju prognoze na osnovu statističkog prosjeka, i ne mogu se uzimati za pouzdane izvore. Prema ono što se zna to je da je u narednih 10 dana mala vjerovatnoća da će biti snijega, a poslije toga niko ne zna šta će tačno biti – kaže naš meteorolog…

Da portali na kojima sve više ljudi pokušava da sazna vremenske prilike u narednim danima i mjesecima obično ne daju tačne prognoze, možete provjeriti i sami, ističe naš poznati meteorolog.

Prosto zapištine negdje prognoze koje najavljuju danas za naredni mjesec, a zatim pratite iz dana u dan realne vremenske prilike. Kako ističe, brzo ćete primetiti odstupanja od ranije najavljivanih pokazatelja…

Čitaj još:   Bošković: OPET SE ČETNIK PROBUDIO U VESNI BRATIĆ

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši