IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO GA SAD: TRAMP, ISCRTAVA NOVE GRANICE, Izazvaće krvave ratove… (foto i video)

Američki kontraverzni predsjednik predstavio jedan novi “mirovni” sporazum…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak, 28. 01. 2020…  19. 07… EVO GA SAD: TRAMP, ISCRTAVA NOVE GRANICE, Izazvaće krvave ratove…

Američki predsjednik Donald Tramp se sastao danas u Bijeloj kući sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predstavnikom izraelske opozicije Benijem Gancom, i upravo sada izlaže svoj plan za Palestinu i jevrejsku državu…

Tramp je naveo da je ovo “veliki korak ka miru”, i predložio je takozvano rešenje dvije države, što podrazumjeva da će palestinska prestonica biti u Istočnom Jerusalimu. On je rekao da su se Izraelci složili da pregovaraju na osnovu detaljne mape, koju će tek prikazati, i da će, ako se Izraelci slože sa njom, SAD podržati to rešenje koje je predstavio.

Prema tom planu, kako kaže Tramp, “palestinska teritorija će se udvostručiti”, i Amerika će otvoriti ambasadu u novoj prestonici Palestine – Istočnom Jerusalimu. Iako će Izrael zadržati kontrolu nad Jerusalimom, moraće da obezbjede svim muslimanima siguran prolaz i pravo na molitvu u džamiji Al-Aksa. Taj plan podrazumeva i potpunu demilitarizaciju palestinske države.

Američki predsjednik je rekao da će Palestinci, ako prihvate plan, dobiti 50 milijardi pomoći od Vašingtona, koje će iskoristiti za stvaranje novih poslova, što će smanjiti siromaštvo i time, prema Trampovim željama dovesti do smirivanja situacije u Izraelu. On poziva Palestince da prestanu da podržavaju i finansiraju Hamas i organizaciju Islamskog džihada.

Tramp je ponovio da je siguran da će Palestinci prihvatiti ovaj plan, i da je najbitnije voditi računa o mladim ljudima na Bliskom istoku, koji će jednog dana biti oni koji odlučuju.

Čitaj još:   VAŠINTON: Tramp bi se sastao s liderima Irana ako to oni žele...

Zatim je podsjetio na rat u Siriji, i nadobudno izjavio kako su Amerikanci 100 odsto zaslužni za pobjedu nad Islamskom državom. Potom je pomenuo i ubistvo generala Kasema Sulejmanija, opravdao svoju odluku i za to dobio gromoglasan aplauz svih prisutnih, a najviše Netanjahua koji je stajao pored njega.

Poslije Trampa prisutnima se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. On se na početku svog zahvalio Trampu na podršci koju jevrejska država uživa svih ovih godina.

– Ovo je istorijski dan, koji nas podsjeća na 14. maj 1948, dan kada je Hari Truman priznao državu Izrael. Gospodine predsjedniče, mi ćemo pamtiti ovaj dan dok postojimo, pošto ste vi prvi lider koji je priznao naš suverenitet u Judeji i Samariji, koja je ključna za naš opstanak. Vi ste iscrtali sjajnu budućnost i realističan put za svijetski mir.

Netanjahu je naveo da Izrael od postanka traži mir sa arapskim državama, koji nisu uspjeli da postignu zbog palestinskih aspiracija ka samoopredeljenju.

– Ali vi, predsedniče Tramp, vi ste rekli da mi moramo da imamo suverenitet i u Jordanskoj dolini, što će nam omogućiti da se branimo sami, svojim snagama. Sastanku su pored izraelskih lidera prisustvovali i odabrani poslanici republikanaca.

Dok su lideri Izraela i američki predsjednik većali u Bijeloj kući, Palestinci i Arapi širom svijeta su protestovali protiv ovog gaženja njihovih prava, i tom prilikom su palili američke i izraelske zastave, kao i lutke koje izgledaju kao Tramp.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Antifašizam nije nikad bio aktuelniji od Drugog svjetskog rata do danas... (video)

Sa druge strane, i izraelski naseljenici (uglavnom ekstremno anti-arapski orijentisano stanovništvo naseljeno na bivšoj palestinskoj zemlji) su negodovali protiv ovog plana, a kao glavni razlog za to su naveli činjenicu da će Palestinci dobiti nadelžnost u dijelovima Jerusalima…

izvor agencije

ŠOK U EVROPI: Trampov “tornado napada”, funta se srušila…

DANAS JE TramP, kako se dodaje, ponizio premijerku Terezu Mej, Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

HELSINKI Samit Trampa i Putina, bizarna demonstracija mačizma…

Samit Donalda Trampa i Vladimira Putina bio je bizarna demonstracija Read more