IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAGLI TRZAJI U SNU: ŠTA znače i da li su OPASNI po zdravlje… (foto)

Taman kada ste se opustili i osjećate kako tonete, tijelo čini nevoljni pokret i vi se razbudiite. ,,Hipnotički trzaji” nisu neobična pojava, ali svakako bi trebalo da obratite pažnju na njih…

ISTANBUL: Region, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak, 28. 01. 2020…  00: 27… NAGLI TRZAJI U SNU: ŠTA znače i da li su OPASNI po zdravlje…

Hipnotički trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa kao što je kafa. Takođe, mogu ih izazvati i neki poremećaji u tijelu...

Sleep. Young Woman Sleeping In Bed. Portrait Of Beautiful Female Resting On Comfortable Bed With Pillows In White Bedding In Light Bedroom In Morning. People Sleep. High Quality Image.

Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni pokret tijela koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Toko uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim činiocima koji povećavaju vjerovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih viježbi i kod uzimanja određenih lijekova.

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa koji u sebi sadrži kofein. Razloga za brigu nema, no ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posetiti lekara.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestanakom disanja tokom sna.

Čitaj još:   IZNENAĐENJE I U JUNU: Danas uglavnom sunčano, narednih dana pljuskovi i grmljavine, vrijeme koje se očekuje u narednih 15 dana... (foto)

Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi opadne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje otkloni, ali pomaže redovni odlazak na spavanje u tihom i ugodnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa prije spavanja, kao i izbjegavanje hrane koja stimuliše buđenje, kafu ili čokaladu bi trebalo izbjegavati u večernjim satima.

Postoje i teorije da hipnotički trzaj vodi porijeklo još od evolucije, kada je naše tijelo moralo biti sigurno da je u okruženju gdje je sve u redu i gdje ne vrebaju opasnosti.

To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno prije spavanja provjere da je li je sve u redu, kao i da zauzmu udobniji položaja prlikom spavanja, posebno ako su spavali na drvetu…

http://iBalkan.net

Čitaj još:   KADAR URA: Kontroverzna direktorica UIP, Ana VUJOŠEVIĆ preko formiranja sindikata krenula u napad na Vladu Crne Gore! (foto)

 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more