IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Abas iz Gaze o Trampovom takozvanom mirovnom planu: Jerusalem nije na prodaju…

Palestinci nisu na prodaju, hiljadu puta “ne” dogovoru stoljeća sa Donaldom Trampom…

JERUSALEM: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 29. 01. 2020…  06. 07… Abbas iz Gaze o Trumpovom takozvanom mirovnom planu: Jerusalem nije na prodaju…

“Nijedan Palestinac, musliman ili kršćanin, neće prihvatiti Trampov takozvani mirovni plan”, rekao je Abbas

Predsjednik Palestine Mahmud Abas govoreći o takozvanom mirovnom planu za Bliski istok koji je predstavio američki predsjednik Donald Tramp, poručio je da Jerusalem nije na prodaju…

“Nijedan Palestinac, musliman ili kršćanin, neće prihvatiti Trampov plan”, rekao je Abbas odbacujući Trampov takozvani bliskoistočni mirovni plan i dodao:

“Jerusalem nije na prodaju”…

– Rekao sam Trampu i Netanijahuu da Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nisu na prodaju i nisu za potkusurivanje. A vaš sporazum, zavjera, neće proći – rekao je Abas u televizijskom obraćanju u Ramalahu, prenosi Rojters.

Abas je dodao da “poslije besmislice koju su predhornog čuli, kažu hiljadu puta ”ne” dogovoru stoljeća”.

Abas je reagovao nakon što je Tramp objavio plan koji predviđa stvaranje palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahtjeva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je opstanak jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Čitaj još:   ANKARA: Sedam osoba umrlo od posljedica zaraze korona virusom u Turskoj... (foto)

Abas je održao hitan sastanak s predstavnicima palestinskih frakcija, uključujući Hamas kako bi dogovorili jedinstven odgovor na plan.

Abas je poručio da Palestinci ostaju posvećeni okočanju izraelske okupacije i uspostavljanju države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

– Nećemo pokleknuti i nećemo se predati – rekao je Abas i dodao da će Palestinci pružiti otpor planu “mirnim sredstvima”…

Jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi izjavio je danas da je jedini put ka sveobuhvatnom i trajnom miru na Bliskom istoku uspostavljanje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine i sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

– Jordan podržava sve napore u cilju postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira koji će ljudi prihvatiti – rekao je Safadi u saopštenju povodom plana predsednika SAD Donalda Trampa o Bliskom istoku.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more