IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SREBRENICA- ŠKOLA ZA (PO)ČETNIKE…

Slavljenje Dana škole i Savindana po nastavnom planu i programu Prve osnovne škole u Srebrenici nije rezervirano isključivo za srpsku djecu pa da Bošnjaci budu diskriminirani, već je direktno okrenuto protiv Bošnjaka, čime su oni ugroženi.

Kraj januara na prostoru manjeg bosanskohercegovačkog entiteta u javnim institucijama tradicionalno prolazi u svečanoj atmosferi svetosavske nedjelje. U Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, gdje je 27. januar ili Savindan ujedno i Dan škole, taj je dan obilježen na tradicionalan, četnički način. Na društvenim su mrežama objavljene fotografije učenika koji veličaju četnike u školskim prostorijama.

Javno su reagirali imami i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, ogorčeni i zabrinuti što se u školi u kojoj 70% učenika čine Bošnjaci na ovakav način promovira ideologija koja je odgovorna za genocid počinjen u tom gradu 1995. godine.

Nakon što su njihove odvratne fotografije dospjele u medije, srebrenički su dječaci na Instagramu napisali: “Ne stidimo se što smo Srbi i što su nam preci četnici, žao nam je ako bi trebalo!” Jedan od njih upitao je srebreničkog sveštenika Aleksandra Mlađenovića: “Nastavniče, oče. Je li nas Vi podržavate u ovome što smo uradili”, na šta im Mlađenović odgovara: “Ja vas podržavam kad radite dobre stvari kao sada, a pred neprijateljima ću vas podržati i kad pogriješite.”

Čitaj još:   PLJUSKOVI, GRMLJAVINA, LED: Ciklon "Maja" stigao u Bosnu i Hercegovinu, ovo je TRENUTNO STANJE... (foto, video)

Zbog toga se danas dvjestotinjak  ljudi okupilo  ispred Prve osnovne škole u Srebrenici u znak protesta nakon što su se učenici te škole fotografisali sa četničkim obilježjima a fotografiju potom širili društvenim mrežama.

Radi se o roditeljima Bošnjacima i njihovoj djeci koji su uznemireni zbog ovog incidenta te zahtijevaju sankcije i utvrđivanje odgovornosti za ponašanje učeniki, koje, kako kažu, ohrabruje mržnju i podstiče na ugrožavanje na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti.

Indoktrinacija djece četničkom ideologijom, i to kroz obrazovni sistem u Republici Srpskoj, i to još u Srebrenici, jasna je poruka da se u tom entitetu i dalje, kroz institucije, baštini četnički identitet. Lažno je pitanje, koje ovih dana postavljaju raznorazni analitičari i komentatori, da li su bošnjačka djeca u Srebrenici diskriminirana.

Slavljenje Dana škole i Savindana po nastavnom planu i programu Prve osnovne škole u Srebrenici nije rezervirano isključivo za srpsku djecu pa da Bošnjaci budu diskriminirani, već je direktno okrenuto protiv Bošnjaka, čime su oni ugroženi.

U svojoj osnovi militantna i fašistička, četnička je ideologija zaslužna za zločin genocida, zločin u kojem su Bošnjaci ubijani samo zato što su Bošnjaci. Slavljenjem četništva u školi u kojoj Bošnjaci čine većinu, u gradu u kojem je nad njima izvršen genocid, jasno se poručuje da se kroz institucije RS-a i danas provodi šovinistička politika u kojoj nema mjesta za Druge. /H. R./

izvor: Stav

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Pucnjava, jedna osoba ranjena u Gradskom parku...(foto)
Srpski navijači divljali po Beču: “Nož, žica, Srebrenica”, sukobi s policijom…

Tokom utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Read more

TEBI, “GOSPOĐO” EVROPO!

Obraćam ti se sa “ gospođo “ , jer su Read more

Veliki broj Turaka na Maršu mira: Nikada nećemo zaboraviti šta se ovdje desilo

Veliki broj državljana Turske i ove godine priključio se Maršu Read more