IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERUPCIJA BIJESA: Vlast u velikom strahu od uličnih nereda i upozorenja na koronavirus… (foto i video)

Smrt kineskog liječnika zviždača koji je kažnjen zbog pokušaja upozoravanja na koronavirus, izazvala je eksploziju bijesa i tuge u Kini, a mnogi stanovnici se žale i zahtijevaju slobodu govora…

WUHAN: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak, 00. 02. 2020… 11: 15… ERUPCIJA BIJESA: Vlast u velikom strahu od uličnih nereda i upozorenja na koronavirus…

Li Wenliang (34) umro je nakon što je i sam bolovao od koronavirusa, saopštila je bolnica u Wuhanu, u kojoj je i radio. On je kolege na društvenim mrežama još krajem decembra pokušao upozoriti na misteriozni virus koji je kasnije prerastao u epidemiju koronavirusa, no nakon toga ga je privela policija zbog širenja lažnih glasina. Morao je potpisati izjavu u kojoj priznaje da je prekršio zakon.

‘Duguju ti ispriku, a mi ti dugujemo zahvalnost. Zbogom, doktore Li’, napisao je jedan korisnik kineske društvene mreže Weibo, prenosi The Guardian.

‘Dobri ljudi ne žive dugo, ali zlo živi hiljadu godina’, još je jedna objava koja oplakuje njegovu smrt.

Na Weibou je objavljena i fotografija s porukom ‘Zbogom Li Wenliang’ urezanom u snijeg na obali rijeke u Pekingu.

Njegova je smrt izazvala bijes i frustracije u Kini zbog početnog zataškavanja smrtonosnog virusa na koji je on upozoravao. Kineske su društvene mreže preplavljena objavama koje izražavaju neizmjernu ljutnju i tugu.

Čitaj još:   BEOGRAD- NEVRIJEME I TOTALNI KOLAPS: Jezero na putu nepremostivo za automobile, putnici se krste od nemoći, bujica nosi sve... (foto, video)

Lijeva smrt postala je najčitanija tema na društvenoj mreži Weibo, s više od 1,5 milijardi pregleda, a o njoj se raspravlja i u privatnim grupama za razmjenu poruka na platformi WeChat, gdje mnogi izražavaju svoje razočarenje i tugu.

Službeni broj smrtnih slučajeva raste, a kineska je nacionalna zdravstvena komisija izvijestila o 73 nova smrtna slučajeva preko noći.

Neki pacijenti za koje se sumnja da imaju koronavirus spremni su ostati zatvoreni u svojim domovima i tako dva tjedna biti u karanteni, samo kako ne bi došlo do sukoba. Jedna snimka iz grada Xinyang u provinciji Henan prikazuje dvojicu policajaca koji su obitelj za koju sumnjaju da ima koronavirus zatvorili u kuću i zaključali za njima vrata. No prije toga su se pobrinuli za to da im u kući ostave dosta hrane.

‘Znate, važno je zaštititi svačiji život’, čuje se kako jedan od policajaca objašnjava stanovnicima…

Čitaj još:   KOD NAS NEKI Čudan vakat: Narednih dana očekujte nevjerovatne temperature za ovo doba godine... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more