IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IMOVINA NA DOBOŠ: Zaplijeni hiljade stanova, na licitacijama njihovi srodnici KUPOVALI i po TRI stana… (foto)

Izvršitelji su dosad prodali hiljade stanova u postupcima izvršenja, a samo u 2017. broj je premašio 3.700…

BEOGRAD: Srbija, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja, 09. 02. 2020… 09: 15…  IMOVINA NA DOBOŠ: Zaplijeni hiljade stanova, na licitacijama njihovi srodnici KUPOVALI i po TRI stana…

Ovo se čulo za skupštinskom govornicom prije dva dana, kada su poslanici raspravljali o tumačenju člana Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, vezano za naplatu advokatskih naknada. Tumačenje se pretvorilo u raspravu o samim ivršiteljima, za čije su ukidanje poslanici SRS prikupili 100.000 potpisa.

U parlamentu se čulo i da je bilo slučajeva kada su izvršitelji plijenili stanove, a kasnije ih, na tajnim licitacijama, kupovali njihovi najbliži srodnici po tri puta nižim cijenama.

U ovom kontekstu najčešće se pominje slučaj porodice Aksentijević iz Beograda, koji se našao na aukciji zbog dugova, a kupio ga je, navodno, sin izvršiteljke iz Kragujevca. Zagovornici ograničenja njihovih nadležnosti vjeruju kako je broj prodatih nekretnina odavno premašio deset hiljada.

Da je bilo namještenih aukcija potvrdilo je i Ministarstvo pravde, zbog čega je i uvedena elektronska aukcija. Njen cilj je, kako je rekla ministarka pravde Nela Kuburović, da se uspostavi transparentan postupak, u kom će svima biti omogućeno da učestvuju, i do samog završetka prodaje, dok se lice ne uknjiži u katastar, neće se znati ko je kupac.

– Naši aktivisti su i sami odlazili, bilo kao javnost ili kao navodni kupci, na aukcije, i imali smo prilike da vidimo da su neke od njih simulirane – kaže aktivista “ZA Krov nad glavom” Ivan Zlatić.

Čitaj još:   Lucifer je stigao u Srbiju! Ulice prazne, ljudi kažu da "sve gori"- izmjereno nevjerovatnih 46 stepeni C!... (foto, video)

– Izvršiteljka I. B. je čak donijela rešenje o isključenju javnosti iako je aukcija javna, s obrazloženjem da su mogući incidenti. Na toj aukciji stan je po početnoj cijeni kupio povjerilac, koji je ujedno bio i jedini učesnik…

Ovi aktivisti nisu sigurni da će elektronske aukcije spriječiti namještanje i jedino rešenje vide u uključivanju što šire javnosti.

– Rad javnih izvršitelja je predmet trostruke kontrole: sudova, Ministarstva pravde i Komore javnih izvršitelja u postupku nadzora – kažu u Komori, i dodaju da u velikom broju slučajeva dužnici izmire dug, pa i ne dođe do prodaje…

izvor srbija danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more