IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Smatra se „kraljem svih začina“: Biberom protiv suvišnih kilograma i masnoća u krvi… (foto)

Ovo je aromatični začin olakšava varenje, ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju i razgrađuje dubinske masnoće

ISTANBUL: Regija, Receptii, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak, 11. 02. 2020… 00: 05… Smatra se „kraljem svih začina“: Biberom protiv suvišnih kilograma i masnoća u krvi… (foto)

Biber je jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih začina na svijetu sa hiljadugodišnjom tradicijom. Bio je toliko dragocjen da su ga drevni trgovci nekada koristili kao sredstvo plaćanja umjesto srebra ili zlata. Kao začin koriste se suhi plodovi crnog, zelenog ili bijelog bibera, a njihova boja zavisi od vremena berbe.

U narodnoj medicini biber se preporučuje zato što blagotvorno djeluje na povišenu tjelesnu temperaturu, upalu grla, mučninu, vrtoglavicu, otežano mokrenje, reumu i artritis.

Piper nigrum, tako glasi latinski naziv ovog začina, višegodišnja je biljka porijeklom iz tropskih dijelova Indije i jugoistočne Azije. Listovi ove biljke su srcolikog oblika, a plod je bobičast. Upravo te bobice ljutkastog ukusa koristimo u ishrani kao začin, mada je kroz istoriju i često korišten i kao lijek.

Japanci su biber dodavali lijekovima protiv neplodnosti, a u Indoneziji se koristio kao narodni lijek za poticanje pobačaja. Stari grčki i rimski doktori su biber nazivali „vrućim lijekom za hladne bolesti“ poput prehlada, letargije, loše probave i infekcijama.

Za dobijenje bijelog bibera beru se zrele bobice, koje se kvase da bi mogla da se skine ljuska pa se tek onda suše. Crveni biber potpuno je zreo i neoguljen plod, a kako bi sačuvao boju, prerađuje se na isti način kao i zeleni biber. Njegov miris najčešće se opisuje kao mješavina mirisa bibera i limuna.

Preporučuje se da se melje u malim ručnim mlinovima koji u potpunosti čuvaju aromu. Najaromatičniji biber je zeleni, dok je najljući crni koji je i najzastupljeniji u našim kuhinjama.

Čitaj još:   DANAS Jugonostalgičari su obilježili Dan mladosti...(foto)

Najvažniji sastojci bibera su eterična ulja phelandren, caryopylen i sesquiterpen. Zastupljena su od 1 do 2,5%, alkaloid piperin do 10%, zatim skrob, smole i malo masnog ulja. Jela sa dosta bibera ne samo da su ukusnija i jačaju apetit, već štite i od infekcija u organima za varenje i služe kao prirodni lijek protiv bolesti organa za disanje

Najbolje djeluje zeleni biber, jer je pun eteričnih ulja koja tope dubinske masnoće, pa je sve češći sastojak preparata za uklanjanje celulita. Kad se svemu ovome dodaju i snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, kao i držanje holesterola pod kontrolom, nameće se zaključak da bi biber trebao biti nezaostavan začin svakog obroka.

Prelijte 3 g plodova bibera sa 1,5 dl ključale vode, dodati malo mente radi ukusa, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procijediti i piti dva do tri puta dnevno.

Ukoliko imate problema sa kašljem, u kašičicu prirodnog meda dodajte prstohvat bijelog bibera i jesti ga 2-3 puta dnevno u naredna četiri dana. Ovaj napitak razrjeđuje sekret i olakšava iskašljavanje.

Biber pomaže i pri liječenju reumatizma. Eterično ulje crnog bibera naneseno spolja, ublažava artritične bolove. Utrljajte ulje na bolna mjesta dva do tri puta dnevno.

Prema nedavnim istraživanjima, postoji jedno prirodno piće koje rješava mnoge zdravstvene probleme i pomaže u mršavljenju, a to je „biber voda“. Ovaj napitak se svakodnevno konzumirao u staroj Indiji jer pomaže u izgradnji jakog imuniteta. Kako pripremiti biber vodu?

Čitaj još:   VUČIĆ NA KOSOVU HOĆE DA PONOVI INCIDENT U POTOČARIMA?: Majstor haosa u dogovoru, sprema PAKLENI PLAN!

Sipajte u posudu dvije šolje vode za piće i dodajte dvije kašičice crnog bibera u prahu. Pustite vodu da proključa pa dodajte malo soli i dvije ružine latice. Procijedite vodu i pijte dok je još topla.

S obzirom da je „biber voda“ ljuta, pomoći će vam kod bržeg sagorjevanja kalorija i gubitka težine. Ovaj moćni napitak je potrebno piti dvaput dnevno...

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more