IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Suđenje Generalu Atifu Dudakoviću: Padali optužnica… (foto)

Na današnjem nastavku suđenja legendarnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH generalu Atifu Dudakoviću unakrsno je saslušan general u penziji i načelnik Štaba u Generalštabu ARBiH Enver Hadžihasanović…

SARAJEVO: Bosna i Hercegovina, vijesti, ponedeljak, 24: 02, 2020… 20: 01…  Suđenje Generalu Atifu Dudakoviću: Padali optužnica…

Načelnik Štaba u Generalštabu ARBiH Enver Hadžihasanović. je između ostalog prezentirana i Direktiva Armije RBiH u kojoj se navodi da svaki korpus treba da realizuje po jednu vojnu operaciju kako bi se oslobodio zauzeti prostor koji je u zoni odgovornosti tog korpusa. Da bi se takva operacija realizirala plan je morao odobriti i načelnik Generalštaba Armije Republike BiH.

Hadžihasanović je odbranama potvrdio da se vojne operacije u pravilu planiraju u Štabu u Generalštabu, a da je moguće da je vojna operacija Sana 95 planirana na nivou Predsjedništva RBiH, HV-a i HVO-a.

Također, on je rekao da nije znao kada će konkretno biti operacija Sana 95, ali je potvrdio da mu je general Rasim Delić kazao da pomogne komandantu Atifu Dudakoviću sve što bude tražio i da je Dudaković tražio pomoć u ljudstvu.

-Da on nije odobrio tu operaciju ne bi mi tako rekao- kazao je Hadžihasanović.

Sud Bosne i Hercegovine danas je naredio Tužilaštvu BiH, odnosno postupajućoj tužiteljici Vedrani Mijović da odbrani što prije dostavi sve dokaze u slučaju Atif Dudaković i drugi.

Podsjetio je da se nekoliko puta obraćao Tužilaštvu sa zahtjevom da mu se, pored onih dokaza koji su navedeni u optužnici, dostave i neki drugi dokazi, ali da nikada nije dobio odgovor.

Čitaj još:   MILE Dodik pozvao pristalice: Slijete primjer bombaša Tepića i Gavrila Principa... (foto, video)

– U decembru prošle godine Fatmir Muratović i ja smo proveli u Tužilaštvu nekoliko sati jedan dan, izvršili smo uvid i vidio sam da to nisu svi dokazi. To što Tužilaštvo nije objelodanilo sve dokaze je dodatni problem. Danas smo na ročištu čuli da Tužilaštvo nije znalo, odnosno da ne posjeduje dokument koji se zove Direktiva Armije Republike BiH od 5. januara 1995. godine, koja se izdavala na početku svake godine i na osnovu koje su kasnije sačinjavani planovi borbenih operacija.

Za zločine počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sa Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Čitaj još:   ČUVENA AMERIČKA KOŠARKAŠICA: Osuđena na devet godina zatvora u Rusiji... (foto, video)

Suđenje Dudakoviću i ostalima nastavlja se 30. marta…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more