IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Komšić, Izetbegović i Radončić poručili Dodiku, da postoji ‘crvena linija'… (foto i video)

U zgradi Predsjedništva BiH okončan je sastanak lidera SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 26.02. 2020… 19: 55… : Crna Gora, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 26.02. 2020… 18: 55…

Bio je to istovremeno i sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (Komšić), ministra sigurnosti BiH (Radončić), te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH (Izetbegović).

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte (DF) Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić pozvali su u srijedu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da odblokira rad državnih organa i vrati se provođenju reformi i napretku zemlje.

Osim Izetbegovića, delegaciju SDA činili su još i Asim Sarajlić i Denis Zvizdić, delegaciju SBB-a Edita Đapo i Vesko Drljača, a u delegaciji DF-a, osim Komšića, bili su još i Milan Dunović i Dženan Đonlagić.

Po završetku sastanka, na konferenciji za novinare prvi se obratio Izetbegović, koji je kazao da je nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum nasrtaj na sam mir.

– Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu ove zemlje, mi ćemo odgovoriti snažno i odlučno svim potrebnim mehanizmima i sredstvima. Niko nikada neće odvojiti od BiH niti jedan njen pedalj i bilo koja aktivnost u tom pogledu može jedino prouzrokovati urušavanje mira postignutog u Dejtonu – rekao je Izetbegović.

Trojica lidera upozorili su predstavnike međunarodne zajednice, a naročito PIC i OHR, da je krajnje vrijeme da se poduzmu odlučni koraci, kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi išla u eskalaciju sa nepredividim posljedicama.

Čitaj još:   HOROR: Muž i žena popili sonu kiselinu, ljekari im se bore za život...

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, pozvao je Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se vrati radu institucija Bosne i Hercegovine.

SDA, DF i SBB, najavio je Izetbegović, neće podržati izmjenu strukture Ustavnog suda BiH.

– Međunarodne sudije su dio Ustavnog suda, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako su to i entiteti. O eventualnoj izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO savezu, te u okviru jedne široke ustavne reforme, koja će podrazumijevati i reformu pravosuđa, koja bi garantovala funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada – naveo je Izetbegović.

Upućen je zajednički poziv i HDZ-u BiH da predlaganjem predsjednika FBiH pokrene proces uspostave izvršne vlasti u FBiH…

Čitaj još:   NEDOPUSTIVO POSTUPANJE BEOGRADA: Komšić, o hapšenju bh. državljana u Srbiji...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more