IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Odbačeni navodi da su turske snage, gađale ruske avione u Idlibu… (foto)

Navodi da su turske snage u Idlibu gađale ruske vojne avione na tom području odbačeni su kao neutemeljeni

ANKARA: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 27.02. 2020… 21: 22…  PAKLENO Erdogan i Putin na pragu TOTALNOG RATA U SIRIJI… (foto)


Navodi da su turske snage u Idlibu gađale ruske vojne avione na tom području odbačeni su kao neutemeljeni, potvrdio je izvor Anadolu Agency (AA).

Izvori AA je istakao da nisu tačni navodi da su „elementi turskih oružanih snaga gađali ruske avione u Idlibu“ te istakao da turski vojnik nikada nije ciljao ruske vojnike i ruske avione.

Pojedine ruske medijske kuće iznijele su tvrdnje da je “turska vojska pucala na ruske avione u Idlibu”.

Pouzdani izvori iz turskog ministarstva odbrane su za AA kazali da takve tvrdnje nisu tačne.

Isti izvori su naveli da nisu istinite tvrdnje da su Turske oružane snage (TSK) koje se nalaze u zoni deeskalacije Idliba kako bi pomogli uspostavi primirja gađale ruske vojne avione.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. Istovremeno, Idlib je jedna od najčešćih meta napada.

Čitaj još:   UŽAS: U zračnim napadima režimskih snaga u Idlibu unijena 33 turska vojnika... (foto)

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

U napadima režimskih i savezničkih snaga izvedenim na Idlib od 17. septembra 2018. poginulo je više od 1.800 civila. Od januara 2019. prema sirijsko-turskoj granici izbjeglo je više od 1,94 miliona ljudi…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more