IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Danas dženaza i ukop akademiku Muhamedu Filipoviću… (foto)

Komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću koji je umro u Sarajevu u  91. godini, bit će održana danas sa početkom u 10.00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 28.02. 2020… 11: 22… SARAJEVO Danas dženaza i ukop akademiku Muhamedu Filipoviću… (foto)

Komemoraciju organizuju Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU). Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović predvodit će nakon džuma namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu dženazu namaz akademiku Muhamedu Fillipoviću.

Dženaza će biti obavljena u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop u 13.30 sati na Gradskom groblju Bare. Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU.

Muhamed Filipović je bio jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Čitaj još:   Evropski mediji o padu Krivokapićeve vlade: KRAH prosrpske vladajuće koalicije u Crnoj Gori...

Rođen je u Banjoj Luci 1929. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine. Autor je više knjiga, a neke su i prevedene na druge jezike.

Najveći broj prijevoda imala je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik…

izvor agencija Fena

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more