IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS: U zračnim napadima režimskih snaga u Idlibu unijena 33 turska vojnika… (foto)

Guverner turske pogranične oblasti Hataya Rahmi Dogan je izjavio da je broj šehida u zračnom napadu režimskih snaga na tursku vojsku u Idlibu povećan na 33…

HATAY: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak… 28:02. 2020, 06: 05… UŽAS: U zračnim napadima režimskih snaga u Idlibu unijena 33 turska vojnika…

Prvi podaci su govorili da je palo devet turskih šehida, ali je u narednim satima njihov broj porastao na 33.

“Ranije sam kazao da imamo i ranjenih vojnika među kojima i oni sa teškim povredama. Nažalost, sedam od teško ranjenih vojnika su preminuli, tako da je broj šehida povećan na 33. Preostali vojnici koji se nalaze u bolnici nisu životno ugroženi. Ponovo porodicama šehida izražavam saučešće, a ranjenima želim brz oporavak”, kazao je Dogan.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

Čitaj još:   NOVI PREOKRET- OBUCITE SE U SKLADU SA PROGNOZOM: Vrijeme koje se očekuje do petka… (foto)

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu. Assadove režimske snage zauzele su nekoliko regija unutar deeskalacijske zone Idlib, a turske vlasti su dale rok režimskim snagama da se do kraja mjeseca povuku izvan granica deeskalacijske zone.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more