IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO, DRAMATIČNO SAOPŠTENJE KRIZNOG ŠTABA:”Spremite se na najgore…” (foto)

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je ukazao na djelovanje nadležnih po pitanju koronavirusa ili COVID- 19…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, subota… 29: 02. 2020… 08. 31…  SARAJEVO, DRAMATIČNO SAOPŠTENJE KRIZNOG ŠTABA:”Spremite se na najgore…” (foto)

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba KS, podsjetila je da su se slučajevi zaraženih korona virusom prethodnih dana pojavili u nekim susjednim zemljama, tako da bi se moglo očekivati njegovo pojavljivanje i u Bosni i Hercegovini.

“Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je jučer potvrdila i slučajeve zaraze korona virusom i u Africi, što pokazuje da se ide prema pandemiji. Prošlog vikenda su se stvari naglo promijenile jer je virus došao i u susjedstvo, u Italiju, a imali smo onda i potvrđene slučajeve u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, što je za očekivati i da se korona virus pojavi kao potvrđen slučaj i u Bosni i Hercegovini”, kazala je Pilav na konferenciji za medije nakon sastanka Kriznog štaba KS-a.

Istakla je također da virus više nije ograničen na samo neke zemlje nego se već govori o globalnoj epidemiji, zbog čega bi i WHO mogao ići prema proglašenju pandemije.

Čitaj još:   OŠTRE REAKCIJE Na stavove o vakcini: Nole majstore, izbjegavaj odgovore... (foto)

Naglasila je da u Bosni i Hercegovini još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraze.

U periodu od 30. januara do 27. februara naši državljani koji su bili u tim nekim rizičnim zemljama na graničnim prelazima su popunjavali sanitarne upitnike. U tom periodu smo imali za Kanton Sarajevo 343 osobe, a kumulativno je 29 osoba u ovom periodu bilo pod zdravstvenim nadzorom. Potvrđenih slučajeva u BiH još uvijek nema. Kroz ovu sedmicu smo imali tri državljanina Kine, ali je testiranje na kraju srećom bilo negativno”, rekla je Pilav.

Direktor Hitne pomoći Sarajevo Adem Zalihić je naglasio i da mediji moraju shvatiti nastalu situaciju. Poručio je da institucija na čijem je čelu u potpunosti na raspolaganju građanima.

Podsjetila je da je danas zasjedala i Vlada Federacije BiH koja je tom prilikom donijela određene zaključke u vezi sa pitanjem korona virusa.

“Potvrđeno je da, ako je i bilo nekog nepovjerenja o tome, da imamo dovoljno izolacijskog prostora za eventualne pacijente, da imamo dovoljno zaštitinih sredstava i opreme, a sve to je rezultat našeg dugog rada na nivou Federacije i sa državnom graničnom policijom”, zaključila je Pilav...

izvor (SB)

Čitaj još:   SRBIJA SE DIGLA NA NOGE: Zbog sramnog postupka, nasilja nad ženama PRJEETI 5 GODINA ROBIJE...
PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

SARAJEVO Borci probili zaštitnu ogradu…

Vlada FBiH danas se izjasnila na upućene amandmane zastupnika u Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more