IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Ovo je tek početak, cilj je trajni mir u Idlibu… (foto)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, zatražio je danas da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu povuku do linija koje je odredila Turska, upozorivši da su gubici koje su sirijske snage pretrpjele u napadima Turske i pobunjenika “samo početak”…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak… 02: 03. 2020… 19. 59… Erdogan: Ovo je tek početak, cilj je trajni mir u Idlibu…

Turska se nada i radi na postizanju primirju u sirijskoj provinciji Idlib, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Moja jedina želja je da ovu borbu okončam pobjedom i spriječim dalje krvoproliće, trajnim primirjem. Za to koristimo sve naše diplomatske kanale, uporedo s našom borbom na terenu”, rekao je Erdogan na skupu zvaničnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u glavnom gradu Ankari.

Erdoganova izjava došla je uoči njegovog sastanka u četvrtak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Idlibu na sjeverozapadu Sirije, u trenutku kada su tamo prošle sedmice 34 turska vojnika položila živote kao šehidi, te pokretanja nove turske vojne operacije “Proljetni štiti” u nedjelju.

Turska vrši pritisak na Rusiju da učini više kako bi obuzdala napade snaga odanih režimu Bashara al-Assada u regiji.

Čitaj još:   Pitanje imuniteta: Ljeto vjerojatno neće obuzdati korona virus... (foto)

“Za svakog našeg šehida uništavamo desetine elemenata režima i tjeramo ih da plate veliku cijenu uništavajući njihove borbene avione i municiju”, rekao je Erdogan, govoreći o odmazdi Turske zbog napada snaga sirijskog režima i dodao:

“U nedjeljnom napadu aerodrom Nayrab učinili smo beskorisnim.”

Turska je u nedjelju pokrenula operaciju “Proljetni štit“ nakon što su njeni vojnici položili živote kao šehidi u Idlibu, zoni deeskalacije na sjeverozapadu Sirije, u neposrednoj blizini južne turske granice.

“Jedini cilj Turske tokom operacije su vojnici snaga Assadovog režima i elementi u Idlibu u skladu s nacionalnim pravom na samoodbranu”, naglasio je ministar obrane Hulusi Akar.

Turski šehidi radili su na zaštiti lokalnih civila u skladu sa sporazumom s Rusijom iz septembra 2018. godine, kojim se zabranjuju akti agresije u Idlibu.

Međutim, od sporazuma je u napadima sirijskog režima i ruskih snaga ubijeno više od 1.300 civila. Zbog sve učestalijih napada i kršenja primirja oko milion izbjeglica pobjeglo je prema turskoj granici.

“Najveća snaga Turske je solidarnost i bratstvo”, rekao je Erdogan te prokomentarisao otvaranje zapadnih granica Turske, kako bi ilegalnim migrantima bio omogućen put ka Evropi:

Čitaj još:   Mile DODIK ZAPRIJETIO Jakovu MILATOVIĆU: "Pozvan je, kao i Andrija MANDIĆ, na obilježavanje dana Republike Srpske 9. januara"... (foto)

“Nakon što smo otvorili granicu počeli su telefonski pozivi da je zatvorimo, to je gotovo, sada ćete i vi (EU) nositi dio tereta.”

izvor agemcije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ERDOGAN “Nećemo se povući ni ako nam SAD uvedu sankcije”…

DANAS JE Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more