IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLOČINCI IMAJU PODRŠKU: Negiranje genocida u Srebrenici, stiže iz samog vrha vlasti u Srbiji… (foto)

Malobrojni beogradski aktivisti u borbi za istinu…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, ponedeljak… 02: 03. 2020… 09. 51… ZLOČINCI IMAJU PODRŠKU: Negiranje genocida u Srebrenici stiže iz samog vrha vlasti u Srbiji…

U promociji knjige “U Srebrenici nije bilo genocida” zločincu Šešelju pomogle su vlasti općine Novi Beograd, gdje je zamjenik načelnika Svetozar Andrić, ratni komandant Birčanske brigade i načelnik Štaba Drinskog korpusa VRS

Ratni zločinac Vojislav Šešelj nastavlja seriju promocija svoje knjige “U Srebrenici nije bilo genocida”. U pokušajima da svojim pisanijama negira presudu Međunarodnog suda u Hagu pomogle su mu i vlasti općine Novi Beograd, gdje je na dužnosti zamjenika načelnika Aleksandra Šapića ovdašnjoj javnosti mnogo poznatiji Svetozar Andrić, ratni komandant Birčanske brigade i načelnik Štaba Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Andrić je jedan od profesionalnih oficira bivše JNA, koji je 1992. stigao iz Beograda na dužnost komandanta brigade iz Šekovića, a kasnije je postavljen za načelnika štaba Drinskog korpusa, zamijenivši Radislava Krstića, koji je osuđen za genocid u Srebrenici.

– Jedan od glavnih planera u svojstvu načelnika štaba Drinskog korpusa i odgovornih za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine bio je, svakako, Svetozar Andrić. Nakon što je okončana agresija na RBiH, prekomandovan je u Beograd na dužnost u Vojsku Jugoslavije. U jednom periodu bio je i savjetnik ministra odbrane Srbije Zorana Stankovića – dodaje Omerović.

Čitaj još:   HOROR U SRBIJI: Poznata voditeljica PINKA pronađena mrtva u stanu- VOLJELA REPERA, IMALI DVOJE DJECE, A ONDA SE SVE RASPALO... (foto)

Andrić je samo jedan od mnogih koji su utočište od odgovornosti za zločine u BiH pronašli u susjednoj državi. Najveća odgovornost za promjenu takve prakse, smatra Jovana Kolarić, leži na Tužilaštvu za ratne zločine. Ona dodaje da su od februara 2016. do danas podignute samo 24 optužnice, od kojih je 20 ustupljeno iz BiH, dok je vrlo malo onih koje su rezultat istraga srbijanskog tužilaštva.

Kolarić dalje navodi da se podignute optužnice uglavnom odnose na osobe nižeg ranga, a nema procesuiranja visokorangiranih počinilaca.

– Ne čudi nas gostoprimstvo Aleksandra Šapića i općine Novi Beograd da svojim partnerima iz SRS osiguraju prostor za negiranje srebreničkog genocida s obzirom na to da se na mjestu zamjenika predsjednika ove općine nalazi Svetozar Andrić, protiv kojeg je FHP 2. marta 2018. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Srbije – saopćeno je iz Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Jovana Kolarić, istraživačica FHP-a, kaže da je Fond još 2006. od tadašnjeg tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića tražio da pokrene istragu protiv Andrića.

Lider Srpske radikalne stranke i osuđenik za ratne zločine Vojislav Šešelj održao je tokom februara nekoliko promocija svojih knjiga u više gradova Srbije, i to u salama općina, kinima ili pozorištima. Izuzev reakcije šest aktivista nevladinih organizacija u Beogradu, koji su nasilno izbačeni iz sale u Starom Gradu, te prolivene crvene farbe pred ulazom u salu u Novom Sadu, drugih reakcija u Srbiji nije bilo. 

Čitaj još:   STRAVA UDES NA IBARSKOJ: Taksista iz Novog Pazara se zakucao u banderu...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more