IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS Prvi slučajevi u BiH: Otac i sin zaraženi korona virusom, zatvorena osnovna škola… (foto)

Otac je bio na radu u Italiji, i njegovog djeteta potvrđena je zaraza koronavirusom, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite…

BANJA LUKA: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 05: 03. 2020… 11: 21…  UŽAS Prvi slučajevi u BiH: Otac i sin zaraženi korona virusom, zatvorena osnovna škola…

Prva osoba zaražena novim korona virusom je Banjalučanin koji radi u Italiji. On je zbrinut u Univerzitesko kliničkom centru Republike Srpske, dok je testiranjem utvrđeno da je zaraženo i njegovo dijete…

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić na konferenciji u Instititu za javno zdravstvo RS u Banjaluci rekao je da se radi o osobi u srednjovječnoj dobi koja se krajem prošlog mjeseca vratila iz Italije i javila shodno preporukama. Ovaj muškarac trenutno je izolovan, nema tegoba i osjeća se dobro.

“Ovo je prvi slučaj, nije bilo neočekivano, teško je iskontrolisati situaciju s obzirom da je Italija najveći spoljnotrgovinski partner i mnogo ljudi radi u Italiji”, kazao je Šeranić i dodao da se može očekivati još slučajeva.

Naglasio je da su tokom noći testirali kontakte zaraženog muškarca, odnosno njegovu porodicu pa je ustanovljeno da je na virus pozitivno i njegovo dijete koje pohađa osnovnu školu Branko Ćopić. Odmah su utvrđene i mjere vezane za školu. Naglasio je da se dijete dobro osjeća i nema simptoma.

Čitaj još:   BANJA LUKA Policijska akcija: Lišeni slobode, pri zalijevanju biljki...

“Za ovo smo se pripremali i spremno smo dočekali tako da sada idemo u realizaciju mjera”, kazao je Šeranić.

Naglasio je da se preduzimaju sve potrebne mjere da se pronađu potencijalni zaraženi.

“Utvrđeno je da je supruga negativna, a provjerićemo i kontakte u vezi s oboljelim”, rekao je on.

Šeranić je podsjetio da se 92 odsto oboljelih izliječi, dok 80 odsto prođe s blagim simptomima.

“Podsjećam sve građane i apelujem da budu odgovorni i imaju odgovorno ponašanje prema ovom svemu, vrijeme je da zajednički preduzemmo mjere”, rekao je on i dodao da je najvažnije poštovati preporuke stručnjaka.

Pranje ruku, održavanje lične higijene, kašljanje u maramicu i njeno odlaganje u smeće, provjetravanje, dezinfekcija u javnim ustanovama neke su od mjera koje je pomenuo Šeranič

“Shodno prijavi i praćenju svaka osoba za koju se utvrdi da ima adekvatan simptom biće upućen na testiranje. Molim građane da se samoinicijativno ne javljaju za testiranje”, rekao je Šeranić i dodao da je potrebno pratiti preporuke javnih službi.

Osnovna škola Branko Ćopić neće raditi do ponedjeljka do kada će biti izvršena dezinfekcija prostorija.

“Roditelji djece koja su bila u kontaktu će biti telefonski obavješteni u toku dana u dva termina da dovedu djecu kako bismo potvrdili stanje djece”, rekao je on.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da će Institut danas vršiti testiranje djece.

Čitaj još:   VATROSLAV Belan: Svakog dana imamo montipajtonovski skeč kojim se unižava ugled Crne Gore... (foto)

“Nemamo potrebu za panikom, imamo potrebu za dodatnim oprezom”, kazao je on i dodao da oba pacijenta nemaju simptome, odnosno da je u pitanju blaga klinička slika.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more