IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Migrantima “nacrtali” kartu s rutama na Zapad, na svakoj od njih nema BiH! (foto)

Američki časopis Foreign Policy u najnovijem broju, pominju mapu “ruta” u da dozvoli hiljadama migranata da stignu u Evropsku uniju da bi izvršila pritisak na lidere EU…

ATINA: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 06: 03. 2020… 06: 31… Migrantima “nacrtali” kartu s rutama na Zapad, na svakoj od njih nema BiH! (foto) 

Grčki mediji koji su prenijeli tursku geografsku mapu s “rutama” koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke, ocijenili su da je to još jedan dokaz da je Ankara zvanično učestvovala u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka Zapadnoj Evropi

Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, među kojima i BiH, prenosi Beta.

USMJERENI NA PET PRAVACA

Grčki mediji koji su prenijeli geografsku mapu s “rutama” koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka Zapadnoj Evropi.

Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je zvanična turska državna televizija TRT, a prenijela je i na Twitteru.

Po toj mapi, migranti i izbjeglice su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet “ulaznih mjesta” u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Evros (Marica) gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gdje su sukobi preko granične linije skoro neprekidni.

Pošto dođu u Grčku, migranti i izbjeglice bi, po tom savjetu, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

Čitaj još:   MOJ BRAT ROĐENI OVAKVOG CRNOGORCA NISTE VIDJELI: Oduševio region, a videćete i zašto! (video)

Drugi pravac iz Turske ide ka sjeverozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije gdje se put grana u dva pravca: ka Njemačkoj i ka Francuskoj.

Američki časopis Foreign Policy u najnovijem broju, pod naslovom “Erdoganove prazne prijetnje”, također pominje tu mapu “ruta” u članku o odluci Turske da dozvoli hiljadama migranata da prijeđu u Evropsku uniju da bi izvršila pritisak na lidere EU da pruže pomoć Ankari u borbi u Siriji protiv snaga predsjednika Bashara Al-Assada.

Čim je 28. februara turska vlada najavila da će prestati da kontroliše svoje kopnene i morske granice na zapadu i otvoriti prolaz za migrante koji žele da ilegalno uđu u Evropu, odmah su se pojavila organizovana, grupna obavještenja na aplikacijama “WhatsApp” i “Telegram” o takozvanim “konvojima nade” koji kreću iz Istanbula…

Objavljene su mape s detaljima gdje će otići autobusi tog “konvoja”, od kojih su neke iznajmljivale opštine, a druge privatne kompanije. U posljednja tri dana, hiljade migranata su iz svih krajeva Turske krenule ka Istanbulu i zapadnoj granici. Većina su Afganistanci, a ima i Sirijaca, Iranaca, Palestinaca, Marokanaca, Pakistanaca, Bangladešanaca i migranata iz raznih istočnoafričkih zemalja, navodi Foreign Policy.

izvor agencije

Čitaj još:   KAKO SE DOŠLO DO OVOGA: Djeca da siluju djecu, i da sve to snimaju... (fotoi video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more