IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Numan Kurtulmus, zatresao svijet „Idlib čekala sudbina Srebrenice i pokušaj podjele zemalja Bliskog istoka…“ (foto)

Zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus izjavio je da je jedan od prioriteta Turske stabilnost i napredak zemalja Balkana…

SARAJEVO: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 07. 03. 2020… 11: 33…SARAJEVO: Numan Kurtulmus, zatresao svijet „Idlib čekala sudbina Srebrenice i pokušaj podjele zemalja Bliskog istoka…“ (foto)

Numan Kurtulmus izjavio je da je jedan od prioriteta Turske stabilnost i napredak zemalja Balkana, a preduslov za to je konstantno unapređenje saradnje sa svim zemljama i narodima ove regije te međusobna saradnja ovih zemalja.

Govoreći o situaciji u sirijskom Idlibu, u vezi s kojim je ove sedmice postignut dogovor o primirju između Turske i Rusije, Kurtulmus je kazao kako je na sceni pokušaj podjele zemalja Bliskog istoka u cjelini, prvenstveno kroz njihovu destabilizaciju, na čemu je aktivan vanjski faktor.

“Svjesni smo da je na meti i Turska. Kako je ranije govorio i naš predsjednik (Redžep Tajip Erdogan op.a.), onima koji za cilj imaju podjelu Iraka i Sirije, nisu cilj samo te zemlje, nego i Turska koja ima ključnu ulogu u regionu. Ono što mi treba da radimo je pružati još jači otpor tim nastojanjima”, rekao je Kurtulmus odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurtulmus je podsjetio da su “igre u toj regiji, ali i nekim drugim dijelovima svijeta” slične onima još u vrijeme Osmanskog carstva, kada su na sceni bile etničke podjele kojima se razbijalo zajedništvo u tadašnjem carstvu.

Čitaj još:   POČELI, POLAKO, POLAKO Albanci otkrili KOLIKO IH JE U HRVATSKOJ: Osnivaju političku partiju...

Podsjetivši da je Osmansko carstvo na Balkanu bilo prisutno gotovo šest stoljeća, Kurtulmus je kazao da je u kasnijim vremenima na principu podjela došlo do sukoba među narodima i velikih promjena za svega dvadeset godina.

“Možemo vidjeti da je i sada na sceni taj mikronacionalizam, a mehanizmi koje vidimo danas, naprimjer u Siriji, su slični kao i u vrijeme udara na Osmansko carstvo. Sada vidimo opet te posredne ratove, vidimo neke centre koji koriste određene terorističke grupe na terenu kako bi postigli svoje ciljeve. Naša najveća prednost je to što smo prepoznali tu igru i što imamo kapacitet da tu igru zaustavimo”, rekao je Kurtulmus.

Kurtulmus je kazao kako problem neprihvatanja migranata možda leži i u rastu rasizma, diskriminacije i ksenofobije u Evropi, koji sežu do razine fašizma. Sve to, kako je rekao, truje evropsku politiku u cjelini.

Neispunjavanje obaveza proizašlih iz sporazuma s Turskom, Kurtulmus je okarakterisao primjenom dvostrukih standarda i dvoličnošću EU.

Kada su u pitanju odnosi Turske sa Rusijom, te odnosi te zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kurtulmus je kazao da su ti odnosi kroz historiju uvijek bili turbulentni.

Smatra da i pored povremenih tenzija i stagnacije o odnosima Turske sa ovim zemljama, ipak, nije došlo do prekida u odnosima, i veze zvanične Ankare sa Moskvom i Vašingtonom uvijek su ostajale neprekinute prvenstveno zbog strateških partnerstava i zajedničkih projekata od strateškog značaja…

Čitaj još:   Vic Dana Otišao političar iz regije kod Grka...

izvor Agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more