IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA BISERKO, osujetila VUČIĆA I DODIKA:„Srpski projektanti nisu izašli iz devedestih godina…“ (foto)

Sonja Biserko, analizirajući posljednja dešavanju u regionu – Crnoj Gori, BiH i Kosovu, zaključuje da “srpski projektanti nisu izašli iz devedestih godina” i da je “ovo nastavak projekta u novim okolnostima”…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja 08. 03. 2020… 14: 13… SONJA BISERKO, osujetila VUČIĆA I DODIKA:„Srpski projektanti nisu izašli iz devedestih godina…“ (foto)

“Tumače taj međunarodni kontekst kao povoljan zbog toga što Evropa i međunarodna zajednica nekako nemaju odgovore niti su rešili neka ključna pitanja, kao što su Bosna i Hercegovina, sa Kosovom isto tako. Srpski projektanti nikada nisu odustali od Crne Gore, nikada je nisu prihvatili kao nezavisnu državu i Crnogorce kao naciju i sve vreme su gajili aspiracije u njen povratak u državni okvir sa Srbijom”, rekla je Biserko.

Ocijenila je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori poslužio samo kao neka vrsta okidača, te navodi kako se tu nalaze interesi Rusije i Beograda koji su sad otišli predaleko.

“Do sada nismo videli upozorenje bilo koga iz međunarodne zajednice. Verovatno Crna Gora ima komunikaciju s NATO-om, kao članica, i verovatno ima neke savetnike oko toga. Vrlo je indikativno kako je ministar spoljnjih poslova (MSP Srbije Ivica Dačić, op.a.) rekao da je Milo Đukanović (predsjednik Crne Gore, op.a.) otišao predaleko, ‘jer on je udario na identitet’, zato što nema druge argumente. Kako stvari stoje, oni će nastaviti s tim”, smatra Biserko.

Dešavanja u regionu, u BiH s Miloradom Dodikom, u Crnoj Gori sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kao i na Kosovu, Biserko ocjenjuje kao sinhronizovana na svim tačkama koje su osjetljive.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 10. oktobar 2021. godine...

Imate tu neku vrstu radikalizacije sa nadom da može nešto da se uradi. Ne mislim da će im se to dozvoliti, ali, u svakom slučaju, svaki takav pokušaj narušava ionako fragilan region i odnose u njemu”, konstatira Biserko uz opasku da aspiracije u regionu ne prestaju.

Evropa, smatra ona, nije riješila pitanje Balkana zato što je i sama ušla u problem, tako da je bosansko pitanje evropsko pitanje, zaključuje Biserko.

“Oni su ga, na neki način i napravili, tako da to nije samo bosansko ili bosansko-srpsko nego i evropsko pitanje, zato što od Evrope zavisi kakav će koncept ona promovisati unutar same sebe, pa ovde kod nas na Balkanu”, navela je Biserko.

Sonja Biserko je jedan od rijetkih istaknutih intelektualaca i ličnosti iz Beograda koja ukazuje na potrebu suočavanja Srbije kao države sa odgovornošću za zločine na prostorima bivše Jugoslavije, te da je to glavna prepreka integracijama u EU. Posebno je kritična prema srpskom nacionalizmu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Gradonačelnik Beograda Aleksandar- Gangula Šapić, čuvar genocidnog naslijeđa... (foto, video)

(iBalkan.net/AA)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more