IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNA VIJEST IZ SARAJEVA: Prestalo da kuca srce Bebe Selimović… (foto i video)

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH Izeta Beba Selimović preselila je na drugi i bolji dunjaluk jutros u Sarajevu, potvrdila je njena porodica.

SARAJEVO: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak, 10. 03. 2020… 09: 23… TUŽNA VIJEST IZ SARAJEVA: Prestalo da kuca srce Bebe Selimović… (foto i video)

Njen suprug Dževad Šabanagić istaknuo je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše voljela, posvetila joj život i karijeru.

“Na najčestitiji način, obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni”, naglasio je za Fenu.

O detaljima vezanim za komemorativni skup i ukop, obitelj Bebe Selimović saopštiće naknadno. 

Beba Selimović započela je pjevačku karijeru u Radio Sarajevu, ubrzo je postala popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha”, zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Čitaj još:   SARAJEVO: Hiljade građana pred OHR- om traži Schmidtovu ostavku, Džaferović poručio "neka se čuje glas BiH"... (foto, video)

Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspjeh i pomoć u humanitarnim koncertima.

Povukla se sa estradne scene 2005. godine kada je objavila trostruki album sa svojim najlepšim pjesmama i tom prilikom je izjavila: “Treba se povući onda kada je najljepše. Čovjek se mora povući kad je najslađe, ostati dostojanstven i poštovan. Neka ide mladost, neka krči put.”

izvor igalkan.net / agencija FENA.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more