IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO, KLANJANA DŽENAZA BEBI SELIMOVIĆ: Oproštaj od dive sevdalinke … (foto)

Na sarajevskom groblju Bare klanjana je dženaza interpretatorki sevdalinke Izeta Bebe Selimović koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostavila dubok trag na muziku i sevdah BiH…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak, 12. 03. 2020… 18:50… SARAJEVO, KLANJANA DŽENAZA BEBI SELIMOVIĆ: Oproštaj od dive sevdalinke … (foto)

Bebi Selimović, koja je važila za jednu od najboljih interpretatorica tradicionalnih bosanskohercegovačkih pjesama sevdalinki, danas je klanjana dženaza nakon koje je ukopana na gradskom groblju Bare.

Komemorativni skup, koji je trebao biti održan u 11 sati, otkazan je zbog epidemiološke situacije sa korononavirusom…

Bebu su na vječno prebivalište ispratili njeni najbliži, rodbina, brojni prijatelji, kolege…

Na posljednjem ispraćaju od dive sevdalinke, koja je umrla je u Sarajevu u 84. godini, oprostili su se Hanka Paldum, Nazif Gljiva, Sejo Pitić, Enver Šadinlija, Branka Sovrlić, Edina Papo, Edin Huseinbegović, Elvir Švrakić, Dino Marjanović, Dilvad Felić…

Beba Selimović rođena je u Trebinju 1936. godine, a kao djevojčica s roditeljima je doselila u Sarajevo. Pjevačku karijeru započela je 1957. godine nastupima na tadašnjem Radio Sarajevu.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: SRPSKI AUTOKRATA SANJA NOVI RAT- Da li je KRISTOFER Hil spreman da udovolji Vučićevoj želji za sukobima? (foto)

Tokom bogate karijere za tadašnju diskografsku kuću Jugoton snimila je četiri studijska i tri kompilacijska albuma, a posljednji među njima 1988. godine. “Moj dragane”, “Mene moja majka gleda sa čardaka”, “Kolika je Prijedor čaršija”, “Konja kuje brate Sulejmane”, “Mene moja zaklinjala majka”, “Ko se ono brijegom šeće”, “Kraj potoka bistre vode”, “Plačem ja, plačeš ti”, “U srcu mome živiš samo ti”, “Kako srcu svom da kažem” samo su neki nod njenih hitova. Nastupati je prestala 2005. godine.

http://iBalkaan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more