IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pandemija: Koronavirus najčešće prenose osobe koje ne ispoljavaju simptome…(foto)

U svijetu je do sada oboljelo više od 134.000 osoba, preminulo je 4.989 ljudi, a ozdravilo 70.395, siituacija u Italiji je sve ozbiljnija, prvi slučaj virusa pojavio se i u UN…

LONDON: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak, 13. 03. 2020… 21: 34…  Pandemija: Koronavirus najčešće prenose osobe koje ne ispoljavaju simptome…(foto)

Korona virus najčešće prenose osobe koje su nedavno zaražene i koje još uvijek ne ispoljavaju simptome infekcije, pokazuju istraživanja.

Studije pokazuju da je u Singapuru dvije trećine, a u Tianjinu u Kini tri četvrtine oboljelih korona virusom zaraženo od strane osoba koje još nisu ispoljile simptome infekcije, piše Gardijan.

To znači da izolacija osoba od trenutka pojave prvih simptoma nije efikasna, kako se pretpostavljalo, što je otkriće koje je obeshrabrilo naučnike.

„Ovo je jedna od prvih stvari zbog koje smo bili zabrinuti kada je izbila epidemija“, rekao je Stiven Rajli, profesor dinamike infektivnih bolesti na Imperijal Koledžu u Londonu.

Oslanjajući se na rezultate studija rađenih u Singapuru i Tianjinu, istraživači iz Belgije i Holandije pokušali su da utvrde „generacijski interval“ za Covid-19, odnosno vrijeme koje je potrebno da prođe kako bi se jedna osoba zarazila i prenijela virus na drugu osobu. Određivanje generacijskog intervala je značajno u proceni brzine širenja virusa.

Prema ovoj studiji, koja je trenutno na recenziji, generacijski interval u proseku iznosi 5,2 dana u singapurskom uzorku, odnosno 3,95 u kineskom. Autori ove studije su željeli da otkriju kolika je mogućnost prenošenja infekcije sa zaraženih osoba kod kojih je virus u stanju inkubacije i kod kojih simptomi tek treba da se ispolje.

Ove rezultate, međutim, treba uzeti sa rezervom zato što ne postoje pouzdani podaci o tome ko je koga zarazio u ova dva uzorka. Procijenjuje se da je u singapurskom uzorku između 45 odsto i 84 odsto zaraženih virusom od strane osoba koje nisu imale simptome bolesti, kao i da se u kineskom uzorku taj broj kreće između 65 odsto i 87 odsto.

Čitaj još:   BRUTALNI OBRAČUN: Potukla se dva gosta jedan dobio šaku u glavu i na mjestu stradao... (foto)

Tapiva Ganjani, istraživač iz tima, izjavio je da ovi podaci ukazuju na to da karantin neće biti dovoljna mjera u borbi protiv epidemije.

„Malo je vjerovatno da će ove mjere biti dovoljne za kontrolu epidemije Covid-19. Potrebne su dodatne mjere, poput socijalnog distanciranja“, rekao je on.

Ova istraživanja potvrđuju nedavne komentare Marije Van Kerkhove, načelnice odeljenja za nove bolesti i zoonoze pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je izjavila da preliminarni podaci pokazuju da oboljeli najviše prenose virus u prvim stadijumima bolesti, čak i onda kada ne ispoljavaju simptome

Kod pandemije korona virusa se još od početka sumnjalo na to da se u velikom broju slučajeva virus prenosi prije ispoljavanja kliničkih simptoma. Kako je istakao, ove studije ukazuju na to da karantin ima važnu, ako ne i najznačajniju ulogu u kontroli širenja virusa, ali da mora da bude podržan primenom drugih mjera prevencije...

http://ibalkan.net

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 2. januar 2024. godine
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more