IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAŠTO ITALIJANI MASOVNO UMIRU OD KORONE: Sociolog detektirao ključni problem…(foto)

Stope smrtnosti u drugima su europskim zemljama znatno manje: Francuska 2.1%, Španjolska 2.1%, Južna Koreja 0.7%, Švicarska 0.6, Njemačka 0.2 itd”…

ZAGREB: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak, 13. 03. 2020… 17: 54…  ZAŠTO ITALIJANI MASOVNO UMIRU OD KORONE: Sociolog detektirao ključni problem…(foto)

Sve intenzivniju i pogubniju pojavu korona virusa, koja se maha posebno uzela u susjednoj Italiji komentirao je sociolog Slaven Letica, koji je postavio pitanje zbog čega zapravo Talijani od kineske gripe češće umiru nego stanovnici drugih razvijenih zemalja…

”Dramatični, zapravo panični, facebook zapis talijanskog kirurga iz Bergama (dr. Daniele Macchini) koji je privukao veliku pažnju jer ga je objavio portal the World Economic Foruma, daje naslutiti jedan od mogućih razloga zbog kojeg je smrtnost oboljelih od kineske gripe (COVID-19) u Italiji znatno veća nego u drugim razvijenim zemljama. U trenutku kad pišem ovaj zapis u Italiji je od kineske gripe umrlo 463 ljudi, a broj je oboljelih (koji su dijagnosticirani) 9.172. Opća je stopa smrtnosti, dakle, 5.05%.

Čitaj još:   Rvači iz Maroka nestali u Beogradu: Po sletanju na aerodromu gubi im se svaki trag... (foto)

Stope smrtnosti u drugima su europskim zemljama znatno manje: Francuska 2.1%, Španjolska 2.1%, Južna Koreja 0.7%, Švicarska 0.6, Njemačka 0.2 itd”, nabraja Letica te dodaje: 

”Dakako, za bilo koji ozbiljan znanstveno utemeljen zaključak, trebalo bi imati podatke o dobnoj i spolnoj strukturi oboljelih, njihovom prethodnom zdravstvenom stanju i sl. Međutim, poruka talijanskog kirurga koju je WEF stavio u naslov „Svaki je respirator vrijedan zlata“ daje osnova za spekulaciju kako su talijanski liječnici zbog manjka medicinskih respiratora NAPROSTO PRISILJENI vršiti izbor pacijenata koji imaju prioritet. Po logici stvari jedan od temeljnih kriterija selekcije može biti DOB PACIJENTA, što znači da pacijenti stariji od, primjerice, 65 ili 70 godina jednostavno ne mogu koristiti respiratore.

Taj – nazovimo ga tako – „talijanski poučak“ treba bi poučan i za naš Krizni stožer koji bi na vrijeme trebao nabaviti znatno veći broj respiratora”, konstatirao je Letica.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more