IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU, NUDI: Migrantima, po 2.000 EURA, da se vrate kući… (foto)

Kako bi ispraznili pretrpane kampove u Grčkoj, Evropska komisija riješila da plaća povratak u domovinu…

ATINA: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 14. 03. 2020… 12. 26… EU, NUDI: Migrantima, po 2.000 EURA, da se vrate kući… (foto)

Najezda migranta s Bliskog istoka i iz Afrike svakog dana je sve jača, pa se Evropska unija odlučila na očajnički potez- odlučili su da svakom migrantu na grčkim otocima daju po 2.000 eura kako bi se vratili u svoje domovine.

Tu ponudu saopštila je komesarka EU za unutrašnje poslove Jiva Johanson tokom posjete Atini, a u dogovoru s grčkom vladom, piše Gardijan.

Ponuda je privremena i trajaće mjesec dana jer u Evropskoj komisiji smatraju da bi trajna ponuda dovela do mnogo prevara, ali i privukla dodatne migrante u Evropu.

– Ova ponuda je otvorila mogućnosti za određene, ciljane grupe. Izbjeglice se neće vraćati jer, naravno, nemaju gdje da se vrate, ali ekonomski migranti, koji znaju da njihov zahtjev za azil neće biti odobren, biće zainteresovani – rekla je Jiva Johanson tokom posjete Grčkoj.

Ponuda je, dodaje, način da se brzo isprazne migrantski kampovi na grčkim otocima, gdje su uslovi „potpuno neprihvatljivi“.

Čitaj još:   BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima...

U Komisiji veruju da će 5.000 ljudi prihvatiti ovu ponudu iako ne postoji nikakva statistika o tome koliko migranata u Grčkoj su izbjeglice, a koliko njih se na putovanje u EU uputilo zbog ekonomskih razloga. Novac za ovo će biti izdvojen iz 700 miliona eura spremnih za pružanje pomoći Grčkoj.

U prihvatnim centrima na grčkim otocima smješteno je više od 37.000 migranata, iako su oni predviđeni za 6.000…

izvor agencije

BROJNE Evropske zemlje na rubu bankrostva…

Prema podacima Evropske centralne banke, razlika između ulaznih i izlaznih prekograničnih Read more

LUKSEMBURG Tužba, Sudu pravde EU: Slovenija tužila Hrvatsku…

Tužba, podnijeta Sudu pravde EU u Luksemburgu, zasniva se na Read more