IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vojska stigla na granicu: Šatorski karantini na osam graničnih prijelaza u BiH… (foto)

Oružane snage BiH stigle su na plato bivšeg Carinskog terminala Bosanska Gradiška gdje se pripremaju za postavljanje  šatorskog karantina,u kojem će 14 dana u izolaciji boraviti svi koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak, 19. 03. 2020… 13: 26… Vojska stigla na granicu: Šatorski karantini na osam graničnih prijelaza u BiH… (foto)

Na osnovu Odluke Predsjedništva BiH o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID-19), te održanih sastanaka sa predstavnicima Granične policije BiH, definirani su granični prijelazi na kojima će pripadnici OS BiH sopstvenim kapacitetima izvršiti postavljanje šatora, kreveta, dezinfekciju tih šatora i fizičko osiguranje šatora do daljnjeg.

Kako je definirano, uspostavit će se šatorska naselja sa krevetima na osam graničnih prijelaza: GP Izačić, GP Bijača, GP Brod, GP Gradiška, GP Rača, GP Šepak, GP Vardište i GP Klobuk.

Na nivou države sačinjen je plan raspodjele posebnih izolatornih šatora za smještaj osoba koje dolaze u BiH iz inostranstva, a nakon odluke Predsjedništva BiH prema kojoj će za ovu svrhu biti angažirane Oružane snage BiH.Kako nam je potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman, na GP Izačić, gdje su se već počeli postavljati šatori, predviđen je kapacitet od 100 kreveta, jednako kao i na GP Bijača.

Čitaj još:   GROMADA, Mirsad Jahović, se oženio po drugi put...

Također, isto toliko predviđeno je na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Bosanski Šamac, dok je na GP Bosanska Gradiška predviđen kapacitet od 200 kreveta.

Kada je riječ o graničnim prijelazima sa Srbijom, na GP Rača, Šepak i Vardište predviđeno je po 50 kreveta. Na GP Klobuk, graničnom prijelazu sa Crnom Gorom predviđen je kapacitet od 20 kreveta.

Ministarstvo odbrane BiH već dobija zahtjeve za pružanje pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja koronavirusa u posebnim šatorima za smještaj osoba koje dolaze u BiH iz inostranstva.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more