IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Erdogan, obećao medicinsku pomoć za BiH… (foto)

Erdogan je u razgovoru obećao pomoć u medicinskom materijalu za BiH koja je neophodna u borbi protiv virusa korona, kao i slobodan izvoz medicinskog materijala iz Turske koji se koristi u ovakvim epidemijama…

ANKARA: Regija, Ekonomija, vijesti, petak, 20. 03. 2020… 09: 51…  ANKARA: Erdogan, obećao medicinsku pomoć za BiH…

Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH odvojeno su večeras telefonski razgovarali s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navode novinske agencije FENA i SRNA, lider Turske je obojici obećao da će Turska uputiti pomoć BiH u medicinskoj opremi za borbu protiv širenja korona virusa.

Tokom razgovora Izetbegović i Erdogan su razmijenili informacije o trenutnoj situaciji u BiH i Turskoj u vezi sa borbom protiv širenja korona virusa. Predsjednik Erdogan obećao je da će Turska BiH uputiti pomoć u medicinskoj opremi.

“Prošle sedmice je moj kabinet, na osnovu potreba koje imaju naši stručni medicinski timovi, sačinio specifikaciju i uputio Ministarstvu zdravstva Turske molbu za pomoć. Večeras me predsjednik Erdogan pozvao telefonom i saopštio mi da će ta pomoć biti odobrena Bosni i Hercegovini. Na tome sam zahvalio turskom narodu i njemu lično u ime svih građana naše zemlje”, kazao je Izetbegović za Fenu.

Čitaj još:   SARAJEVO: U javnom gradskom prevozu, koliko se poštuju epidemiološke mjere... (foto)

Dodaje se da je Izetbegović turskog predsjednika informisao i o nasrtaju na Ustavni sud BiH i blokadi institucija Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz Republike Srpske.

SRNA pak izvještaja kako je član Predsjedništva BiH Dodik razgovarao večeras telefonom sa turskim predsjednikom Erdoganom o aktuelnoj situaciji u kojoj se našla BiH, Turska, ali i cijeli svijet, izazvanom pandemijom korona virusa.

Turski predsjednik obećao je članu Predsjedništva pomoć u medicinskom materijalu za BiH koja je neophodna u borbi protiv virusa, kao i slobodan izvoz medicinskog materijala iz Turske koji se koristi u ovakvim epidemijama na tržištu BiH, naveli su iz SRNA-e.

Dodik i Erdogan su se složili da globalni problem kao što je pandemija korona virusa traži opšte mjere i globalni odgovor, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

izvor iBalkan.net / agencije

Čitaj još:   OGLASIO SE OSMAN MEHANOVIĆ, momak koga su pretukli u BRATUNCU: Rekli su mi "HOĆEŠ DA TE ZAKOLJEMO", kao što smo klali u Srebrenici... (foto)
Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more