IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sjeverna Makedonija, zvanično postala 30. članica NATO, historijski uspjeh…

Sjeverna Makedonija zvanično je postala 30. članica NATO saveza pošto je instrument o njenom članstvu u Alijansi deponovan u americkom Stejt departmentu…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, petak 27. 03. 2020… 20: 41…  Sjeverna Makedonija, zvanično postala 30. članica NATO, historijski uspjeh…

Članice NATO potpisale su protokol o prijemu Sjeverne Makedonije u februaru 2019. godine nakon čega su parlamenti svih 29 zemalja ratifikovali odluku o njenom članstvu.

– Sjeverna Makedonija je sada dio porodice NATO, porodice od 30 država i skoro milijardu ljudi. Porodica zasnovana na sigurnosti da smo bez obzira na izazove, jači i bezbjedniji zajedno – rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.

Zastava Sjeverne Makedonije biće podignuta uz zastave ostalih 29 članica NATO u sjedištu Alijanse u Briselu i još dvije komande u ponedeljak, 30. marta, prenosi AP.

Čitaj još:   TEMPERATURE U PORASTU: Stabilno i natprosječno toplo vrijeme do 13. oktobra… (foto)

S obzirom na epidemiju korona virusa u svijetu, makedonski predsjednik Stevo Pendarovski rekao je da zemlja ne može da obilježi taj događaj kako treba.

– Ali ovo je historijski uspjeh koji poslije tri decenije nezavisnosti konačno potvrđuje makedonsku bezbjednost i garantuje budućnost – rekao je on.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da prijem Sjeverne Makedonije takođe potvrđuje drugim aspirantima da su “vrata NATO otvorena za one zemlje koje žele i mogu da naprave neophdone reforme i ispune visoke standarde NATO i prihvate odgovornost kao i benefite članstva”.

izvor agencije AP

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more