IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Jedite hurme, neće biti gladni, pojede ih sedam, otrovi i crna magija neće vam naškoditi! (foto)

Egipćani nisu mogli ni zamisliti život bez hurme, svakodnevno su je davali djeci da bi postala umna i da bi ojačala, a prilikom tradicionalnih mumificiranja i dženazama, mrtva tijela sapirali su hurminim sokom…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 02. 04. 2020… 21: 11… Jedite hurme, neće biti gladni, pojede ih sedam, otrovi i crna magija neće vam naškoditi! (foto)

Datulja (Phoenix dactylifera) je oduvijek smatrana svetim drvetom božanskog porijekla, a u najstarijim zapisima i knjigama simbolizira pravednika obasutog blagoslovom.

Hurma je predmet kultnog obožavanja najmanje 8000 godina i pratila je razvoj mnogih civilizacija svijeta (vidi mapu!) od starog Egipta, doline rijeke Ind i Mezopotamije.

Njene sjemenke nadjene su na mnogim arheološkim lokalitetima Bliskog i Srednjeg istoka i Srednje Amerike, a neke su proklijale i nakon 2000 godina sto su bile pohranjene u drevnim grobnicama.

Od ove se tropske i suptropske palme, koja ima visoku krošnju od dvadesetak metara, koristi gotovo sve: mladi se listovi jedu kao povrće, a od njih se cijedi i sok koji služi za pravljenje sladunjavih pića; od ukusnih plodova pravi se jedna vrsta ljekovitog meda, koji simulira rad jetri i uvećava seksualnu moć; od mljevenih sjemenki pravi se ukusna ‘hurmina kahva’, a služe i za ishranu deva; starim se lišćem pokrivaju krovovi koliba, a drvo služi kao građa. Najveće plantaže na svijetu nalaze se u dolini Šat el Araba u Iraku.

Stari Egipćani nisu mogli ni zamisliti život bez hurme. Svakodnevno su je davali djeci da bi postala umna i da bi ojačala, a prilikom tradicionalnih mumificiranja kopanja i dženaza, mrtva tijela sapirali su hurminim sokom, a– kao opojno sredstvo– koristili su ga u ceremonijalnoj magiji, koja je pratila svaki ukop i dženazu

S druge strane, u sumerskoj narodnoj farmakopeji koristio se svaki dio datulje, a sjeme i vlakna smatrani su moćnim amuletima koji štite od zlih sila i duhovnih napasnika.

Čitaj još:   HOROR: U stanu u Sarajevu ubijena pripadnica Granične policije BiH...

Onaj ko ujutru pojede jedan plod datulje, vjerovalo se, da do kraja dana neće ogladniti, a ko ujutru pojede sedam datulja, tog mu dana otrovi neće moći ništa naškoditi, a uz to biće i zaštićen od opčinjenosti i crne magije.

Sanjati datulju ili hurmu– je bar u snu sreća i blagostanje.

izvor iBalkan.net (Ahmet Bosnić)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more